Pénzbírságot kapott a volt egyiptomi elnök az internet kikapcsolása miatt

Vágólapra másolva!
Az internet- és a mobiltelefon-szolgáltatás kikapcsolása miatt 540 millió egyiptomi font, azaz több mint 90 millió dollár bírságot szabott ki egy bíróság Hoszni Mubarak volt elnökre és két munkatársára szombaton.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi vezetés a januári tiltakozó mozgalom alatt próbálta ellehetetleníteni a tüntetők kapcsolattartását azzal, hogy kikapcsoltatta az internet- és a mobiltelefon-szolgáltatást.

Hoszni Mubarak volt elnökre 200 millió, Ahmed Nazif akkori miniszterelnökre 40 millió, Habib al-Adi volt belügyminiszterre 300 millió font büntetést szabott ki ezért szombaton egy egyiptomi bíróság.

Ez volt az első elmarasztaló bírósági ítélet a lemondásra kényszerített államfő ügyeiben február 11-ei bukása óta, de ennél sokkal komolyabb perek is várnak rá. Előre megfontolt gyilkosság, gyilkossági kísérlet, hatalommal való visszaélés és jogtalan haszonszerzés miatt állítják bíróság elé a volt egyiptomi elnököt és két fiát. A politikus az ellene felhozott vádak egyike szerint arra utasította a rendőrséget, hogy éles lőszerrel lőjön a Kairóban tüntető tömegbe.