Váratlanul Pakisztánba utazott Hillary Clinton

Vágólapra másolva!
Valószínűleg Pakisztán és az Egyesült Államok feszült viszonyának enyhítése érdekében pénteken váratlanul Pakisztánba érkezett Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. Oszama bin Laden pakisztáni likvidálása után a pakisztáni vezetés az amerikai haderő jelenlétének a csökkentését kérte az Egyesült Államoktól.
Vágólapra másolva!

Előre be nem jelentett látogatásra pénteken a pakisztáni fővárosba, Iszlámábádba érkezett Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

Az amerikai diplomácia vezetője a tervek szerint megbeszélést folytat Aszif Ali Zardari pakisztáni elnökkel, Aszfak Parvez Kajanival, a hadsereg vezérkari főnökével, Ahmed Sudzsa Pasával, a pakisztáni hírszerzés vezetőjével.

Washington és Iszlámábád viszonya az utóbbi időben feszültté vált, miután amerikai kommandósok egy titkos akcióban pakisztáni területen megölték Oszama bin Ladent, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezérét. A pakisztáni hadsereg kilátásba is helyezte, hogy egy hasonló terrorista akció esetén áttekinti kapcsolatait az Egyesült Államokkal.

Nem járt ilyen magas rangú amerikai tisztségviselő Oszama bin Laden halála óta Pakisztánban. Clinton látogatása előtt egy nappal jelentette be az Egyesült Államok, hogy csökkentik katonai erejük nagyságát Pakisztánban a helyi kormány kérésének eleget téve.

Az amerikai küldöttség célja a BBC szerint az, hogy szorosabbra fűzzék a szálakat Pakisztánnal az al-Kaida, és a tálib lázadók elleni harcban.