Fico: A magyar kormány elszigetelődhet az uniós elnökség után

Vágólapra másolva!
Magyarország nemzetközileg elszigetelődhet az európai uniós elnökség után - közölte Robert Fico, Szlovákia előző miniszterelnöke szerdán. A politikus a szlovák kormányt is bírálta, mert szerinte nem lépnek fel határozottan a magyar kormánnyal szemben.
Vágólapra másolva!

Magyarország uniós elnöksége befejeztével bonyolult nemzetközi helyzetbe kerülhet, mert néhány ország kísérletet tehet arra, hogy elszigetelje a magyar kormányt - mondta Robert Fico volt szlovák miniszterelnök szerdán. "Csak azt kapják, amit megérdemelnek" - tette hozzá a politikus. A szlovák lakosság 40-45 százalékának támogatását élvező ellenzéki párt elnöke bírálta az Iveta Radicová vezette kormányt, mert szerinte nem reagál határozottan a magyar lépésekre. Robert Fico szerint ez azért történik így, mert a szlovák miniszterelnök és Mikulás Dzurinda külügyminiszter is jó viszonyt ápol Orbán Viktorral. A külügyminiszter szerint a Velencei Bizottság állásfoglalása a bizonyítéka annak, hogy a szlovák diplomácia sikeresen teszi a dolgát, és eredményeket ér el.

A szlovák külügyminisztérium korábban azt mondta, hogy a bizottság állásfoglalása megerősítette Szlovákiának az új magyar alaptörvényre vonatkozó álláspontját, miszerint a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek védelméért elsősorban az az ország felelős, amelyben a kisebbség él. A közlemény szerint a Velencei Bizottság hangsúlyozta az emberei jogok individuális jellegét, mivelhogy a nemzeti kisebbségek védelmét rögzítő keretegyezmény nem beszél semmiféle kollektív kisebbségi jogokról.