Hozzájárul kiadatásához Ivo Sanader volt horvát kormányfő

Vágólapra másolva!
Ausztria belátható időn belül kiadhatja Horvátországnak Ivo Sanadert, miután a volt horvát miniszterelnök hozzájárult az ezt lehetővé tévő eljáráshoz.
Vágólapra másolva!

Ivo Sanader bécsi ügyvédje közölte: a volt horvát miniszterelnök hozzájárult az egyszerűsített kiadatási eljáráshoz, így Ausztria hamarosan kiadhatja őt Zágrábnak.

A hazájában korrupcióval gyanúsított, 57 éves politikus korábban panaszt emelt a salzburgi tartományi bíróság májusban hozott kiadatási döntése ellen. Ügyvédje szerint azonban most visszavonta ezt a panaszt. A salzburgi bíróság döntése ezzel jogerőre emelkedett, a kiadatás időpontjáról azonban egyelőre nem született döntés.

Sanadert, aki 2003-tól 2009 közepéig állt a horvát kormány élén, tavaly decemberben Salzburg közelében vették őrizetbe az osztrák szervek egy Horvátországban kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján.

A horvát hatóságok azzal gyanúsítják, hogy milliós nagyságrendben sikkasztott el pénzt az államtól magának és a pártjának. Sanader tagadja az ellene felhozott vádakat.

A volt kormányfőről azt tartják, hogy kedveli a luxust, és politikai ellenfelei többször firtatták, honnan származik a vagyona, amely nagyobb, mint amennyit miniszterelnöki fizetéséből felhalmozhatott.

Ausztriában szintén vizsgálat folyik ellene a szövevényes Hypo Bank-botrányhoz kapcsolódóan. A 2009-ben a csőd szélére került Hypo-Alpe-Adria pénzintézet működésének átvilágításakor vetődött fel a korrupcióellenes ügyészség részéről a gyanú, hogy Sanader 1995-ben külügyminiszter-helyettesként félmillió eurónak megfelelő összegű jutalékot kaphatott törvényellenesen. Cserében állítólag közvetítésével Horvátország tízmillió euró értékben hitelt vett fel a banktól.