Szélsőséges nézeteket vall a norvégiai lövöldöző a rendőrség szerint

Norvégia, fegyveres támadás, lövöldözés, merénylet, Sunnwolden, Utoeya, túlélők
Vágólapra másolva!
Legkevesebb nyolcvannégy halottja van annak a lövöldözésnek, amely pénteken történt egy norvégiai szigeten, nem sokkal az után, hogy robbanás rázta meg a főváros központját. A lövöldözés gyanúsítottja egy norvég férfi, aki a rendőrség szerint szélsőjobboldali nézeteket vall. A robbantás hét halottja között kormánytagok is vannak. Az oslói magyar nagykövetség nem tud magyar áldozatokról.
Vágólapra másolva!

Több száz fiatal gyűlt össze abban a kormányzó Munkáspárt által szervezett nyári táborban az Utoya nevű szigeten, ahol pénteken délután a brutális támadás történt. Szemtanúk beszámolói szerint egy férfi kezdett el válogatás nélkül lövöldözni, és a hatóságok szerint legkevesebb nyolcvannégy fiatalt ölt meg. Kezdetben tízre tették a halottak számát, de lehetséges, hogy a nyolcvannégyet is meghaladja majd, miután a teljes szigetet és környékét átvizsgálják.

A támadás után a rendőrség őrizetbe vette a szemtanúk által magasnak és szőkének leírt férfit, akinél hírügynökségi jelentések szerint egy pisztoly, egy automata fegyver és egy puska volt. Egy norvég újságíró a BBC-nek azt mondta, tudomása szerint a férfi egy komppal utazott a szigetre, rendőrnek adta ki magát, és azt mondta, hogy a nem sokkal korábban Oslóban történt robbantással kapcsolatban végez kutatást. Jens Stoltenberg miniszterelnök szombat reggeli sajtótájékoztatóján kijelentette: nem tartja kizártnak, hogy a gyanúsított nem egyedül követte el a bűncselekeményt. A nyomozás adatai eddig arra utalnak, hogy a 32 éves norvég férfi magányos elkövető volt, de a rendőrség sem tartja kizártnak további gyanúsítottak őrizetbe vételét.

A kormányfő korainak nevezte a találgatást arról, hogy milyen indítékok állnak a véres merényletek hátterében. Ugyanakkor rendkívül fontosnak nevezte, hogy Norvégia a történtek dacára is megőrizze értékeit, azaz a társadalom nyitottságát és az átláthatóságot.

Knut Storberget belügyminiszter hozzátette, hogy jelenleg nincs ok az ország terrorfenyegetettségi szintjének emelésére. A rendőrség és a hadsereg ezzel együtt részlegesen megszigorítja a biztonsági intézkedéseket egyes épületek és intézmények körül.

A norvég rendőrség őrizetbe vett szombaton egy fiatalembert, aki késsel a zsebében tartózkodott Jens Stoltenberg miniszterelnök közelében - közölte az NRK norvég közszolgálati televízió. A kormányfő a túlélőket látogatta meg Utoyán, nem messze a tett helyszínétől, egy Oslótól északnyugatra fekvő szállodában. Az őrizetbe vett fiatalember a szállodán kívül volt, és azt állította, hogy azért volt nála kés, mert nem érzi magát biztonságban. Időközben a szállodába érkezett a norvég királyi pár is.

A VG című norvég lap azt írta szombat hajnalban internetes oldalán, hogy a férfi - aki kereskedelmi szakközépiskolát végzett - korábban nacionalistának, a kulturális sokszínűség ellenségének írta le magát az interneten. Az újság úgy tudja, a norvég rendőrség az éjjel házkutatást tartott a férfi lakásán Oslo nyugati részén.

Legkevesebb hét halott a robbantásban

Péntek délután rázta meg nagyerejű robbanás a norvég főváros központját, azon a környéken, ahol a kormányzati épületek is vannak. A rendőrség szerint legkevesebb heten meghaltak a robbanásban, amelyet autóba rejtett pokolgép okozott. Jens Stoltenberg kormányfő azt mondta: a kormány tagjai közül is meghaltak a merényletben. A miniszterelnök szombaton lett volna hivatalos a közeli szigeten rendezett táborba. (Részletek a pénteki történésekről ebben a cikkünkben.)

Forrás: AFP
Hatalmas pusztítást okozott az oslói robbanás - Több képért kattintson a fotóra!

A táborban a támadó előbb megkérte a fiatalokat, hogy gyűljenek köré, majd elkezdett lőni. Sokan a bokrok közé menekültek, míg mások a vízbe ugrottak, a támadó azonban közéjük is lőtt. "Először azokat lőtte, akik a szigeten voltak. Majd elkezdte lőni azokat, akik a vízben úsztak" - mondta egy 15 éves táborozó. Egy másiknak az anyja a BBC-nek elmondta, hogy a lánya egy vécében bújt el négy társával együtt, és sms-ben értesítette őt a támadásról.

"Hallottam, ahogy lélegzik"

Egy másik szülő szintén arról számolt be, hogy a gyerekével sms-ben kommunikáltak. "Mondta, hogy ne hívjam őt, mert akkor kiderülne, hol bújt el" - mondta az apa. Egy táborozó pedig azt mondta, hogy egy olyan szikla mögött bújt el, amelyen a támadó is megállt. "Hallottam, ahogy lélegzik a szikla tetején" - idézte a lányt a BBC.

Forrás: AFP
A táborban a támadó előbb megkérte a fiatalokat, hogy gyűljenek köré, majd elkezdett lőni. A támadás további képeiért kattintson a fotóra!

A rendőrség szerint a szigeten történt mészárlás és az oslói robbantás összefügg egymással, az azonban nem világos, hogy pontosan milyen motiváció áll a támadások hátterében. A szigeten őrizetbe vett feltételezett támadó egy 32 éves norvég férfi, Anders Behring Breivik, aki a rendőrség szerint szélsőjobboldali nézeteket vall, legalábbis Facebook-oldalának korábbi bejegyzései szerint. Egy, a New York Times által idézett rendőrtiszt szerint a bejegyzések arra utalnak, hogy a férfi muszlimellenes nézeteket vallott, de hozzátette, hogy "az csak később derül ki, hogy mi volt a motiváció ebben a konkrét esetben".

Forrás: AFP
Helyszínelés a lövöldözés gyanúsítottjának házánál. A támadás további képeiért kattintson a fotóra!

A gyanúsított férfinak egy mezőgazdasági vállalkozása volt, így a hatóságok szerint jogosult volt olyan vegyi anyagok beszerzésére, amelyekkel robbanószerkezeteket tudott készíteni. A rendőrség szerint a férfit látták Oslóban a robbantás előtt, és a szigeten is találtak robbanószerkezeteket. Egy, a férfi nevéhez tartozó Twitter-oldalon egy bejegyzés volt, amely vasárnap jelent meg, és úgy szólt: "egy ember, akinek hite van, egyenlő százezer olyannak az erejével, akiknek csak érdekeik vannak".

Forrás: AFP
A rendőrség szerint a szigeten történt mészárlás és az oslói robbantás összefügg egymással. A támadás további képeiért kattintson a fotóra!

A robbantás és a lövöldözés voltak Norvégia második világháború utáni történetének legvéresebb támadásai. A miniszterelnök "véres és gyáva" támadásnak minősítette az eseményeket. Stoltenberg szerint Norvégiát "megrázta a gonosz", de a norvég demokráciát nem lehet legyőzni. Norvégiát a gazdag és nyitott társadalmú országok között tartják számon, és mivel eddig nem történtek hasonló támadások, a biztonsági intézkedések sem voltak szigorúak. Oslóban élő tudósítók beszéltek arról a támadások után, hogy a kormányzati épületeknél sem volt olyan fokú ellenőrzés, mint más nyugati országokban.

Magyarország norvégiai nagykövetsége nem tud arról, hogy lenne magyar érintettje a kettős merényletnek. Vörös Tamás ideiglenes ügyvivő elmondta, hogy folyik az áldozatok azonosítása. A nagykövetség ügyeleti telefonszámán mindössze egy magyar turistacsoport jelentkezett, még pénteken késő este. Az Oslóban tartózkodó turisták azt jelezték, hogy jól vannak, nem esett bajuk. A nagykövetség ügyeleti telefonszáma (00-47-92-44-78-76) éjjel-nappal működik. A magyar diplomaták arra kérnek mindenkit, hogy ezen a telefonszámon jelentkezzenek, ha bajba kerültek, vagy ha nem tudják felvenni a kapcsolatot Norvégiában tartózkodó magyar családtagjaikkal, rokonaikkal, barátaikkal és ismerőseikkel. A magyar kormány részvétét nyilvánította az elhunytak hozzátartozóinak.