Spiegel: Német katonák vesznek részt titokban a líbiai harcokban

Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy Németország az ENSZ Biztonsági Tanácsának márciusi szavazásán tartózkodó álláspontot képviselt a líbiai katonai beavatkozás ügyében, az ország katonái közvetetten mégis részt vesznek a líbiai kormány elleni harcokban. A Spiegel német lap kormányzati dokumentumokra hivatkozva azt állítja: német katonák segítenek kiválasztani a NATO-légicsapások célpontjait.
Vágólapra másolva!

A NATO Olaszországban állomásozó egységeinek német katonái titokban részt vesznek a líbiai támadásokban - állítja a Spiegel német lap online kiadása kormányzati dokumentumokra hivatkozva. Németország márciusban a Líbia elleni katonai beavatkozásról szóló ENSZ Biztonsági Tanácsi szavazáson tartózkodó álláspontot képviselt.

A német katonák sokkal jobban be vannak vonva a NATO Líbia ellen irányuló légicsapásaiba, mint az korábban ismert volt - írja a lap. A német parlament egyik zöldpárti képviselője, Hans-Christian Ströbele azt állítja: a kormány gyakorlatilag elismerte, hogy az Olaszországban állomásozó NATO-egységekben jelenleg tizenegy német katona dolgozik, akik különböző feladatokat látnak el. A lap szerint ezek közé tartozik az is, hogy segítenek a szövetségnek kiválasztani, hogy melyik líbiai célpontok ellen érdemes légitámadást indítani.

A német honvédelmi minisztérium egy dokumentuma szerint a katonák nem töltenek be vezetési vagy döntéssel járó pozíciót. Ströbele ugyanakkor botrányosnak tartja, hogy német katonák akármilyen formában is részt vesznek a NATO Moammer Kadhafi líbiai vezető elleni bármilyen akciójában. "Ezekkel a tevékenységekkel titokban részt veszünk a líbiai háborúban" - fogalmazott. A minisztérium forrásai szerint a képviselő nagyon kényes kérdéseket feszeget. Németország a 22-es csapdájába került azzal, hogy politikailag elutasítja a Kadhafi elleni katonai támadásokat. "Természetesen el lehet utasítani a missziót politikai és erkölcsi alapokon" - mondta egy magas rangú kormányzati tisztviselő, "de a NATO tagjaként vannak bizonyos kötelezettségek, amelyeket nem lehet csak úgy figyelmen kívül hagyni" - idézi a lap a megnevezni nem kívánt forrást.

Líbiában legalább hét nagy erejű robbanás rázta meg a fővárost, Tripolit pénteken reggel, amikor bombák csapódtak be Moammer Kadhafi líbiai vezető főhadiszállása, a Báb-el-Azizíja épületegyüttes közelében. A bombázás után még egy ideig Tripoli felett köröztek a NATO légitámadást végrehajtó harci gépei.