"Lesz pusztítás, csak azt nem tudjuk, mekkora" - szombaton éri el az Irene Amerikát

Vágólapra másolva!
Közel 65 millió embert érint közvetlenül az Egyesült Államok keleti partvidéke felé tartó Irene hurrikán, amely magyar idő szerint szombaton napközben éri el Észak-Karolina államot. Obama elnök rendkívüli állapotot hirdetett New York államra, a város partvidékére kötelező evakuálást rendelt el a polgármester, az érintett mintegy 250 ezer embernek szombat délutánig kell elhagynia lakhelyét. Repülőgépjáratokat töröltek, ami Budapestet is érinti.
Vágólapra másolva!

Ha az Egyesült Államok keleti partvidékén tartózkodik, kérjük, küldje el beszámolóját, fotóját, videóját a hurrikánról a [email protected] címre!

Szombaton (magyar idő szerint napközben) éri el az Irene hurrikán az Egyesült Államok partjait - írja a CNN amerikai hírtelevízió honlapja. A hurrikán érkezése miatt készültségben áll New York, repülőgépjáratokat töröltek, amely érinti a budapesti vonalat is.

Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint péntek délután rendkívüli állapotot hirdetett New York államra és elrendelte a szövetségi segélyek hozzáférésének biztosítását az Irene hurrikán okozta károk elhárítására.

New York polgármestere, Michael Bloomberg pénteken a város partvidékének kötelező evakuálását rendelte el - olvasható a New York Times a hurrikánról vezetett blogjában. A város partszakaszát három zónára osztották aszerint, hogy mekkora erővel ér oda a hurrikán. A leveszélyeztetettebb zóna (A-jelű) bármilyen erősségű vihar esetén veszélyes, a B- és C-jelű zónák arra az esetre vonatkoznak, ha a hurrikán a szakhivatal 2-es, illetve 3-as erősségi szintjét érné el. (Lásd az alább megtekinthető térképet.)

A város vezetése elrendelte, hogy az A-zónát szombaton helyi idő szerint délután 5 óráig (magyar idő szerint éjjel 11-ig) kell elhagynia minden lakosnak. A New York Times szerint ez 250 ezer embert érint. Egyik olvasónk beszámolója szerint az érintett zónában lévő kórházakból és nyugdíjasotthonokból már ma este nyolc óráig (magyar idő szerint éjjel kettőig) ki kell menekíteni az embereket.

Forrás: N.Y. Times/Matthew Bloch
New York három veszélyeztetettségi zónája. A piros színű területekre már elrendelték az evakuálást
(A térképet a New York-i veszélyelhárítási hivatal adta ki)

Az amerikai hurrikánfigyelő központ vezetője, Bill Read elmondta, hogy a szombaton reggel éri el a hurrikán Észak-Karolina állam tengerparti városait, majd Virginia állam felé halad tovább, vasárnapra pedig eléri New Englandet.

A hurrikán érkezése miatt járatokat töröltek a keleti part repterein. A járatkimaradások Budapestet is érintik, a New York JFK reptérről érkező és az oda tartó szombati járatok mellett a "törölve"-felirat olvasható a Budapest Airpont járatfigyelőjén.

New York készül az evakuálásra és a viharra. A városból kimenő buszjáratokon nem kérnek díjat, a Broadway műsorait pedig felfüggesztették a Wall Street Journal szerint.

65 millió ember

Az Irene érkezése közel 65 millió embert érint az Egyesült Államok keleti partján. "Lesz pusztítás, csak még azt nem tudjuk, mekkora" - mondta a hurrikán okozta várható pusztításról Craig Fugate az amerikai katasztrófavédelmi hivatal vezetője. Az Irene elérheti Washingtont, Baltimore-t, Philadelphiát, New Yorkot és Bostont is. "Ez minden idők egyik legnagyobb olyan vihara, amely egyszerre ennyi embert veszélyeztet" - mondta Fugate.

Az Irene végsebessége (nagyjából 180 km/h) egyelőre nem indokolja, hogy a legnagyobb viharok kategóriájába sorolják, de nincs messze a határtól, és szombatig még nőhet a sebessége. A szakhivatal azonban egyelőre csak óránként 100 kilométeres sebességet becsül. A CNN szerint egyelőre nem lehet felmérni, mekkora károkat okozhat az Irene, a keleti parton lévő erőművek egy hétre is leállhatnak biztonsági okokból - mondta a katasztrófavédelem vezetője. A Wall Street Journal blogja szerint az energiaszolgáltató cégek igyekeznek megerősíteni fontosabb berendezéseiket. New Jersey ellátója közölte, hogy a vihar elültével minden alkalmazottját a helyreállítás munkálataiba állítja.

Martin O'Malley Maryland állam kormányzója otthonaik elhagyására biztatja a legveszélyeztetebb területeken élőket. "Egy hétvége a rokonoknál, magasan a tengerszinthez képest, nem túl nagy ár a biztonságért" - mondta.

Obama személyesen irányítja a kormány műveleteit

Barack Obama péntek esti beszédében történelmi méretűnek nevezte a közelgő hurrikánt és hangsúlyozta, mindenkinek azonnal meg kell tenni a megfelelő lépéseket biztonságáért. "Senki se késlekedjen, mindannyian a legjobbra számítunk, de a legrosszabbra kell készülnünk. Mindenki figyeljen a hatóságok tájékoztatóira, ha evakuálást rendelnek el, akkor mindenkit kérek, hogy hagyja el otthonát". Az amerikai elnök megszakítja nyaralását, és visszatér Washingtonba, hogy személyesen irányítsa az amerikai kormány műveleteit - írja a BBC brit közszolgálati médium.


Forrás: AFP
A képre kattintva galéria nyílik!

Csütörtökön rendkívüli állapotot hirdettek New Yorkban. A rendkívüli állapot bevezetésére azért van szükség New Yorkban, mert így már a hurrikán érkezésére való felkészüléshez is rendkívüli forrásokat fordíthatnak a part menti városok. Az állam kormányzója arra kérte az embereket, hogy mindenki készüljön a hurrikánra, amennyire csak tud, és működjön együtt a hatóságokkal. Az észak-karolinai katasztrófavédelem több mint kétszázezer turistát és lakost készül kimenekíteni három part menti megyéből. A helyiek az élelem, az ivóvíz és az üzemanyag felhalmozásával próbálnak felkészülni a hurrikán érkezésére.

Rendkívüli állapotot hirdettek a keleti part több másik államában, így New Jersey-ben, Virginiában és Észak-Karolinában is. Az előrejelzések szerint az Irene hurrikán lesz 2008 óta az első, amely közvetlenül lecsap az Egyesült Államok keleti partjára. Akkor az Ike hurrikán 50 áldozatot követelt, és 30 milliárd dollárnyi kárt okozott New Orleansban és környékén.

Magyarok a hurrikán közelében

A Brooklynban lakó Mészáros Natália szerint nyugodt volt a helyzet magyar idő szerint péntek este, ugyanakkor a hatóságok már bejelentették, hogy nem lesz sem vonat, sem buszközlekedés. A kórházakat és nyugdíjasotthonokat elkezdték kiüríteni, olvasónk tájékoztatása szerint helyi idő szerint este nyolc óráig kell befejezni az evakuálást. Hangodi Tamás szerint tiszta az idő New Yorkban, a hírek azonban szinte már csak az evakuálásról szólnak.

A New Jersey-ben élő Rékasi Ildikó az [origo]-nak küldött levelében azt írta, hogy munkatársait már értesítették, hogy el kell hagyniuk Manhattanben, Brooklynban és Long Islanden lévő otthonaikat. Információ szerint a legveszélyeztetebb rész Cape May városa, ahonnan 850 ezer embert evakuáltak, mint írta, három gyerekével ebben a városban szokott nyaralni, lakókocsija jelenleg is ott parkol.

Jankovics Péter St. Augustine Beach-en (Florida) tapasztalta, hogy hullámokkal és széllökésekkel közeledik a vihar. Már csütörtökön este (magyar idő szerint éjjel) az átlagosnál "négyszer nagyobb" hullámokat látott, majd másnap az első nagyobb vihartól "egy pillanat alatt víz alá került a város", de mint az [origo]-nak írta, a csatornahálózat gyorsan elvezette a vizet, így nem kellett "úszniuk".

A New Jersey államban lakó Kovács Márta szerint folyamatosan tájékoztatják a lakosságot a szükséges intézkedésekről. "Ki mit vigyen magával, mit csomagoljon be, legszükségesebb ruha, gyógyszerek, élelmiszer, víz" - írta az [origo]-nak. Szerinte az ottani lakosok nincsenek felkészülve egy ilyen természeti csapásra, mert ott ritkának számít szemben például Floridával. Leírása szerint nyugodtak az emberek, de elkezdtek élelmiszert, üzemanyagot vásárolni.