Késéssel indulnak a budapesti gépek a sztrájk miatt megbénult Görögországba

Vágólapra másolva!
A nyugdíjak csökkentése és több mint harmincezer állás megszüntetése miatt tüntetnek a tömegközlekedési dolgozók, tanárok és a közszféra dolgozói csütörtökön Görögországban. Nem járnak a buszok és a vonatok, nem dolgoznak a taxisok, és a légi közlekedésben is fennakadások várhatók. Több, görögországi célállomások felé közlekedő Malév járat is késéssel indul Budapestről csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Egész napos sztrájkkal tiltakoznak a kormány megszorításai ellen a tömegközlekedési és közszolgálati dolgozók Görögországban - írja internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium.

Nem járnak a buszok és a vonatok, nem dolgoznak a taxisok és a légi közlekedésben is fennakadások várhatók. Délután több tízezer tüntető indult az athéni törvényhozás épülete elé. Most azért tiltakoznak, mert a görög kormány tovább csökkenti a nyugdíjakat, és várhatóan harmincezer állást szüntet meg a közszférában.

A kormány szerint az újabb megszorításokra azért van szükség, mert így kaphatja meg az ország a következő nyolcmilliárd eurós uniós támogatást. Ez az utolsó részlete annak a 110 milliárd eurós mentőcsomagnak, amelyet az Európai Unió és a Világbank (IMF) nyújt Görögországnak az adósságválság kezelésére. A görög kormány szerint a megszorításokkal próbálják maradásra bírni a külföldi befektetőket, és elkerülni az ország fizetésképtelenségét.

A kormányt a gazdasági szereplők is kritizálják, az athéni kereskedelmi és iparkamara elnöke azt mondta a BBC-nek, hogy az emberek azért tüntetnek, mert szerintük "nem tejel a tehén, ha nem etetik".

Több, görögországi célállomások felé közlekedő Malév járat is késéssel indul Budapestről csütörtökön.A konkrét okokról azonban nincs információ, csak feltételezhető, hogy mindez a görög közlekedési sztrájkok miatt következett be. A járatinformációs - bud.hu - honlap szerint további előrejelzett fennakadás nem várható Görögország irányába. Ennek dacára ajánlott, hogy aki repülőgéppel csütörtökön Görögországba utazna, és még nem indult el, az indulás előtt tájékozódjon a Budapest Airport honlapján.