Sólyom László védelmébe vette a Szlovákiában lefasisztázott Esterházy Jánost

Sólyom László volt köztársasági elnök szlovákiai látogatása keretében koszorút helyez el Esterházy János mellszobránál Kassán
Vágólapra másolva!
Esterházy Jánosra a magyar, a szlovák és a lengyel csak tisztelettel nézhet, mert olyan kisebbségi vezető volt, aki minden kisebbségért kiállt - mondta Sólyom László volt köztársasági elnök. Szerinte nagyon szomorú, hogy Ivan Gasparovic szlovák államfő fasisztának nevezte az egykori vezető szlovákiai magyar politikust.
Vágólapra másolva!

Sólyom László volt köztársasági elnök Kassán koszorút helyezett el Esterházy János mellszobrára, amelyet a város főutcáján található, a Major család tulajdonában lévő Csáky-Dessewffy palota udvarán állítottak fel idén márciusban. Sólyom László úgy fogalmazott: Esterházy magyar vezetőként az ottani magyar kisebbség jogaiért küzdött, amikor pedig szlovákok kerültek vissza magyar területre, akkor a magyar kormányt figyelmeztette, nehogy megsértse a szlovákok kisebbségi jogait. "Lengyelt mentett, zsidót mentett, az ő szerepéről nem lehet kétség, nekünk ki kell állnunk mellette" - hangsúlyozta a volt köztársasági elnök.

"Ha az kívánjuk, hogy Magyarország és Szlovákia között normális együttműködés legyen, akkor ismerni kell a múltat, és meg kell szabadulni a rossz beidegződésektől, előítéletektől. A műveltség hiánya teszi tönkre a kapcsolatokat, éppen ezért nagyon elszomorító, amit a szlovák államfő mondott Esterházyról" - jelentette ki Sólyom László.

Ivan Gasparovic augusztusban egy interjúban azt mondta, hogy Esterházy János, a felvidéki magyarság két világháború közötti vezetője Hitler és a fasizmus híve volt, ezért helytelen, hogy Kassán mellszobrot állítottak neki. Szavait mind Schmitt Pál magyar államfő, mind pedig a magyar Külügyminisztérium visszautasította.

Sólyom László szerint véget kell vetni a háborúk utáni koncepciós perek továbbélő emlékeinek, objektíven kell szemlélni az eseményeket, és akkor meg tudjuk találni a közös pontokat. A volt köztársasági elnök szombaton érkezett Kassára, a magyar főkonzulátuson találkozott Czimbalmosné Molnár Éva főkonzullal, és megbeszélést folytatott a magyar-szlovák történész vegyes bizottság képviselőivel.

Kassa után Nagykaposra, Dobóruszkára és Nagyszelmencre látogat el a volt köztársasági elnök, ahol szlovákiai magyar közösségekkel és civil szervezetekkel találkozik.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Sólyom László a koszorúzáson Kassán