Teafőzéssel töltötte utolsó napjait Kadhafi

A Kadhafi-rezsim bukása, Líbia, polgárháború, líbiai zavargások, Moamer Kadhafi, Moammar
Vágólapra másolva!
Volt testőrparancsoka szerint Kadhafi nehezen viselte, hogy elveszítette hatalmát, és a végsőkig azt hitte, hogy a líbiai nép még mindig szereti őt. Az észak-afrikai országot negyven éven át irányító vezető utolsó heteiben elhagyott házakban bujkált, idejét olvasással, jegyzetek készítésével és teafőzéssel töltötte.
Vágólapra másolva!

Moammer Kadhafi, aki négy évtizeden át volt Líbia vezetője, az utolsó heteit rejtekhelyről rejtekhelyre vándorolva töltötte szülővárosában, Szirtben, harag és kétségbeesés között ingadozva, miközben körülötte összeomlott a rendszere - mondta el egyik bizalmasa.

Kadhafi, Muataszim nevű fia és mintegy két tucat kitartó híve a világtól elzárva menekült, tévé és villany nélküli, elhagyott házakban keresve menedéket - mondta Manszúr Dao, a Kadhafi-klán tagja, volt testőrparancsnok, aki időközben fogságba esett.

Kadhafi olvasással, jegyzetek készítésével és teafőzéssel töltötte az idejét Manszúr Dao szerint, aki hétfő éjjel beszélt erről Miszráta kikötővárosban, a forradalmi erők főhadiszállásának most fogdaként használt konferenciaközpontjában.

"Nem ő vezette a csatát, hanem a fia. Ő semmilyen tervet nem készített" - mondta Kadhafiról Manszúr Dao. Kadhafi elfogásának napján a volt líbiai vezető és Dao együtt utazott egy Toyota terepjárón Szirtből menekülve. A gépkocsioszlopot NATO-légicsapás találta el. Kadhafi és Dao megsebesült, és fogságba esett, Kadhafi pedig még aznap tisztázatlan körülmények között meghalt.

Dao, aki egyike volt a Kadhafival együtt elfogott tucatnyi fegyveresnek, azt mondta, hogy megsebesülésekor elvesztette az eszméletét, és nem tudja, mi történt a főnökével.

A volt testőr szerint Kadhafi segítői felszólították a volt vezetőt, hogy mondjon le és meneküljön külföldre, de ő ezt elutasította, mondván, hogy az ősei földjén akar meghalni. Szirtben Kadhafi és környezete négynaponta változtattak rejtekhelyet, miközben a NATO sorozatosan lőtte a várost, és a forradalmi erők nyomultak előre. Dao szerint az utolsó napokban szűkében voltak az élelemnek Szirtben.

Kadhafi, aki valaha vaskézzel irányította a hatmilliós országot, nehezen viselte el, hogy elveszítette a hatalmat. "Többnyire szomorú és dühös volt" - mondta a volt testőrparancsnok. "Azt hitte, hogy a líbiai nép még mindig szereti őt, még az után is, hogy megmondtuk neki, elfoglalták Tripolit" - mondta a testőre.