Eredetileg a volt kormányfőt akarta megölni a norvég tömeggyilkos

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozta Anders Behring Breivik rendőrségi vallomásának néhány részletét egy norvég bulvárlap. A norvég tömeggyilkosság elkövetője a tervei szerint nem fiatalokat, hanem a norvég munkáspárt több vezető politikusát akarta megölni.
Vágólapra másolva!

A nyáron több tucat tinédzsert lemészároló norvég szélsőjobboldali eredetileg munkáspárti politikusokat akart foglyul ejteni, majd kivégezni - írta pénteken egy norvég bulvárlap. Anders Behring Breivik rendőrségi kihallgatásáról kiszivárgott információkra hivatkozva a VG című norvég újság azt írta: a merénylő eredeti terve az volt, hogy megöli Gro Harlem Brundtland korábbi kormányfőt, Jonas Gahr Store külügyminisztert vagy Eskil Pedersent, a Munkáspárt ifjúsági szervezetének elnökét.

Hármójuk közül azonban csak Pedersen volt jelen, amikor Breivik július 22-én megérkezett a párt ifjúsági táborába, miután pokolgépet hozott működésbe Oslo belvárosában, megölve nyolc embert. Az Utoya szigeten lévő táborban a szélsőjobboldali merénylő 69 emberrel végzett; Pedersen túlélte a mészárlást. Az újság beszámolója eltökélt gyilkosnak festi le Breiviket, aki percnyi pontossággal tervezte meg akcióját. A szigeti vérengzésre még inkább eltökélte magát az után, hogy látta: az oslói robbantás következtében - számításai ellenére - nem omlott össze a kiszemelt kormányzati épület.

A merénylő eredeti terve az volt, hogy Utoyán túszul ejti a Munkáspárt egyik vezetőjét, majd felolvassa az illető halálos ítéletét, mielőtt végrehajtja a kivégzését. Külön beszédet írt erre az alkalomra, s abból kihallgatása során idézett a nyomozóknak. Gahr Store egy nappal korábban járt a szigeten, míg Brundtland néhány órával Breivik érkezése előtt hagyta el Utoyát. Breivik korábban azt mondta, azért gyűlöli a Munkáspárt politikusait, mert árulóknak tartja őket.

A norvég rendőrség szerencsétlen körülmények nevezte a kihallgatás bizalmas részleteinek kiszivárgását. Mint közölte, Breivik kihallgatásának részleteit a rendőrségnek, védőügyvédeknek, valamint az áldozatok családjait képviselő ügyvédeknek adták ki.

Újságírók, a júliusi mészárlás több túlélője és néhány áldozat hozzátartozója előtt folytatódott a norvég tömeggyilkos meghallgatása hétfőn Oslóban. A norvég média jelentése szerint amikor Breivik belépett a tárgyalóterembe, hosszan a hozzátartozók és a túlélők szemébe nézett. Breivik a médiajelentések szerint nagyon nyugodtan és "profin" viselkedett a tárgyaláson. A meghallgatáson 12 héttel meghosszabbították Breivik letartóztatását, de lazítottak a fogva tartás feltételein.