Magyarok rekedtek egy kairói szállodában a tüntetések miatt

Vágólapra másolva!
A kairói tüntetések miatt a Külügyminisztérium azt javasolja a magyaroknak, hogy csak halaszthatatlan esetben utazzanak Egyiptomba. Két magyar turista egy szállodában rekedt Kairó központjában.
Vágólapra másolva!

A Külügyminisztérium azt javasolja az Egyiptomba utazni készülőknek, hogy megfelelő körültekintéssel tervezzék meg útjukat, és csak halaszthatatlan esetben utazzanak oda - közölte Tóth József külügyi szóvivő vasárnap.

Két magyar turista egy kis szállodában rekedt Kairó központjában az ott zajló tüntetések, illetve a tüntetők és a rendőrök egyre hevesebb összecsapásai miatt. A pár egyénileg, nem utazási irodával érkezett pénteken Egyiptomba.

Vasárnap az MTI-nek telefonon elmondták, előző nap Kairóban túráztak, a főváros más részein semmi sem volt észlelhető, de a központba visszaérve már nem tudták megközelíteni szállodájukat. Végül helyi fiatalok segítségével jutottak el oda, ahogy fogalmaztak, "a tűzvonalon keresztül".

A nagykövetség is kapcsolatba lépett a két magyarral, azt tanácsolták nekik, hogy ne mozduljanak ki a szállodából, zárják be az ablakot, hogy a könnygáz ne juthasson be a szobájukba, és várják meg, amíg a helyzet lecsillapodik - mondta Tóth József.

A Külügyminisztérium az interneten is olvasható, április 4. óta érvényes felhívásában nem javasolja a beutazást Egyiptom nagyvárosaiba (Kairó, Szuez, Alexandria, Iszmailíja), továbbá a Luxor-Hurghada közötti szárazföldi útvonalon történő közlekedést, valamint a szállodán kívüli programokat és a belföldi egyéni utazásokat sem. Ugyanakkor, fokozott körültekintés mellett, újra biztonságosnak tekinti a szervezett tengerparti szállodai üdülést a Vörös-tenger vidékén (Sarm-es-Sejk, Dahab, Hurghada), továbbá Luxorban, Asszuánban, Abu-Szimbelben, valamint a nílusi csoportos hajóutakat.