Merényletkísérlet miatt emelnek vádat a Fehér Házra rálövő férfi ellen

Vágólapra másolva!
Az elnök vagy egyik munkatársának megölésére irányuló kísérlet miatt emelnek vádat az ellen a férfi ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy rálőtt a Fehér Házra - közölte Pittsburgben egy szövetségi ügyész.
Vágólapra másolva!

Először jelent meg a bíróság előtt a szerdán Pennsylvaniában elfogott Óscar Ramiro Ortega-Hernández, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze volt egy múlt pénteki lövöldözéshez, amelynek nyomán kedden két lövedéket találtak a Fehér Háznál. A férfi ellen merényletkísérlet miatt emelnek vádat - közölte csütörtökön Pittsburgben egy szövetségi ügyész.

Ortega-Hernándezre, ha elítélik, akár életfogytig tartó szabadságvesztést és negyedmillió dolláros pénzbüntetést is kiszabhatnak.

A lövöldözés éjszakáján Barack Obama amerikai elnök egyébként a kaliforniai San Diegóban tartózkodott, így nem volt veszélyben. A Fehér Háznál talált golyók egyikét az elnök biztonságáért felelős Secret Service szerint az elnöki rezidencia golyóálló ablaküvege fogta meg, a másik az épület déli falába fúródott.

A bírósági iratok szerint Ortega-Hernández az elmúlt hónapokban többször is dühödten nyilatkozott az általa egyenesen Antikrisztusként emlegetett elnökről, és azt hangoztatta, hogy Obamát meg kell ölni.

Péntek éjjel egy reptéri minibuszban ülő tanú az látta, hogy egy, a Constitution sugárúton lefékező Honda Accord ablakából, az utas felőli első ablakból lövéseket adnak le a mintegy 700-800 méterre lévő Fehér Házra. Az autóra, amely ezután nagy sebességgel elhajtott, néhány percen belül elhagyatottan találtak rá a Secret Service emberei, benne egy gépkarabéllyal. A gépkocsi egyik bejegyzett tulajdonosa Ortega-Hernández.

A gyanúsított előzetes bírósági meghallgatását csak azután tartják meg és csak azután emelnek vádat ellene, hogy Pennsylvania állam, amelynek területén elfogták, várhatóan néhány napon belül kiadja őt a szövetségi fővárosnak. Ortega-Hernándezt a kiadott körözési fotó alapján szerdán annak a szállodának a személyzete jelentette fel, amelyben lakott a nyugat-pennsylvaniai Indiana településen.

A gyanúsított elfogásakor nem tanúsított ellenállást, csak megkérdezte, hogy mi a vád ellene. A táskáját kutyákkal is átvizsgáltatták, de nem találtak nála fegyvert. Az idahói illetőségű Ortega-Hernández egy barátjával együtt lakott a Hampton Inn szállóban, akinek azonban sem a kilétéről sem a hollétéről nem adtak felvilágosítást a hatóságok.

A BBC rendőrségi forrásokra hivatkozó korábbi információi szerint Oscar Ortega-Hernandez bevallása szerint Istentől kapta azt a küldetést, hogy támadjon rá a Fehér Házra. A rendőrség hivatalos közleménye azt írta, hogy a férfi labilis személyiség, erőszakra utaló jelekkel.