Eltemették a kedden megyilkolt pakisztáni kormányzót

Vágólapra másolva!
A pakisztáni Lahorban szerdán, több ezer rendőr készültsége mellett temeték el az előző nap istenkáromlás miatt meggyilkolt pandzsábi kormányzót, Szalman Taszírt.
Vágólapra másolva!

Egy nappal azután, hogy saját testőre agyonlőtte, eltemették a pakisztáni Pandzsáb tartomány kormányzóját, Szalman Taszírt. A 66 éves politikust kedden lőtték agyon, gyilkosát elfogták, a testőr a kihallgatáson elmondta, hogy büszke arra, hogy végzett egy istenkáromlóval.

A Pakisztáni Néppárt egyik vezető politikusának számító üzletember és médiamágnás a közelmúltban nyíltan ellenezte az iszlámot sértő cselekedeteket halálbüntetéssel sújtó törvényt. Sokan bírálták amiatt is, hogy védelmébe vette a Mohamed próféta állítólagos megsértése miatt halálbüntetésre ítélt keresztény nőt.

A Dawn meghatározó iszlámábádi napilap szerdai számának első oldalán az "Újabb életet követelt az istenkáromlás" címmel számolt be a döbbenetes gyilkosságról, amely felhívja a figyelmet a szélsőséges iszlamisták követeléseivel való szembeszegülés növekvő veszélyére. Pakisztánban ilyen magas rangú politikus ellen utoljára három évvel ezelőtt követtek el merényletet: az áldozat Benazir Bhutto akkori miniszterelnök volt.

Egy lahori kormányzati tisztségviselő még a temetés előtt elmondta, hogy Taszír temetését extra rendőri biztosítás mellett tartják majd: az egyenruhások jelen lesznek a város legfontosabb pontjain és a néhai kormányzó otthonánál is, amelynek közelében, az utóbbi hetekben több ízben is tiltakozó megmozdulást tartottak a politikus azon javaslata ellen, hogy töröljék el az istenkáromlásról szóló törvényt.

A pandzsábi kormányzó halálát követően, Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.