Orbán júniusban lezárná az uniós csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szeretné június végéig lezárni az európai uniós csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal, a magyar miniszterelnök szerint, ha nem sikerülne is ez magyar uniós elnökség végéig, a folyamat a pusztán technikai fázisba eljuttatható.
Vágólapra másolva!

Van egy reális forgatókönyv, amelyen ha sikerül végighaladni, lezárhatók a csatlakozási tárgyalások Horvátországgal június végéig - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Brüsszelben.

A miniszterelnök az európai üzleti csúcstalálkozó alkalmából nyilatkozott a sajtónak (a konferenciának ő volt a fővendége), de beszélt azokról a témákról is, amelyekről José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel tervezett szót váltani.

A horvát csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatban elmondta: az uniós soros elnök Magyarország elkötelezett a folyamat lezárása iránt, de vannak még elhárítandó akadályok az elnökség végéig hátralévő néhány hétben. Orbán szerint június utánra legfeljebb technikai feladatok maradnak, a politikai döntések addig megszületnek.

Nehezebbnek ítélte ugyanakkor Orbán az uniós belső határok szabad átjárását biztosító schengeni övezet bővítésének a kérdését, mert - mint mondta - nehéz különválasztani Bulgária és Románia ügyét attól, mi legyen a délről érkező bevándorlókkal, különös tekintettel a gazdasági bevándorlókra.

Úgy vélte, az elmúlt időszakban ezen a téren haladt legkevesebbet az Európai Unió, pedig az elnökség itt fejtette ki a legtöbb energiát, elsősorban Bulgária és Románia csatlakozásának terén, "egész Közép-Európáért". Itt még rossz fejlemények is elképzelhetők - fejtette ki Orbán, hangsúlyozva, hogy az EU teljes vízumliberalizációs politikája nyomás alatt van. Több tagállam szeretné ugyanis visszavenni néhány országtól az eddig megadott vízumkedvezményeket is.