Háborús bűnökről árulkodnak szudáni műholdfelvételek

Vágólapra másolva!
Páncélozott járművekkel pusztítanak falvakat az Észak- és Dél-Szudán határán fekvő, vitatott hovatartozású területen, derült ki műholdfelvételekről. A térséget szombaton szállták meg északi katonák.
Vágólapra másolva!

Műholdfelvételek bizonyítják, hogy észak-szudáni erők falvakat rombolnak le Abyeiben város környékén, az Észak- és Dél-Szudán között fekvő, vitatott területen. "Ezek a felvételek dokumentálják a háborús, illetve emberiesség elleni bűnöket" - közölte John Bradshaw, aki a George Clooney amerikai filmszínész által létrehozott Enough Project-csoport igazgatója.

Az észak-szudáni tankok szombaton szállták meg a kőolajban gazdag területet, megsértve ezzel a két országrész közötti békeszerződést. Az ENSZ adatai szerint több mint 15 ezren menekültek el Abyeiből a harcok elől szombat óta.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának a helyszínre érkezett küldöttsége vasárnapi közleményében mindkét felet felelőssé tette az erőszakért. Omár el-Besír szudáni elnök kedden kijelentette, hogy Abyei Északhoz tartozó terület, és a nemzetközi közösség követelése ellenére sem vonják ki erőiket a térségből.

Szudán déli részének többnyire keresztény lakosai januárban népszavazáson döntöttek arról, hogy országrészük szakadjon el a muzulmán északi résztől, és alkosson önálló államot. A szétválás hivatalosan júliusban lesz. Az Észak-Szudán által szombaton megszállt Abyeiben azonban még nem tartottak népszavazást.