"Utolsó lehetőségként" jelentette fel Strauss-Kahnt egy francia írónő

Dominique Strauss-Kahn az IMF korábbi vezetője, ügyének tárgyalásán New Yorkban, szexbotrány
Vágólapra másolva!
Hivatalos feljelentést tett Dominique Strauss-Kahn ellen az a francia írónő, aki azt állítja, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója 2003-ban meg akarta őt erőszakolni Párizsban. A nő azt mondta, azért jelentette fel Strauss-Kahnt, mert "talán ez az utolsó lehetőség arra, hogy meghallgassák". Egyelőre nem tudni, hogy a francia hatóságok hogyan reagálnak a feljelentésre.
Vágólapra másolva!

Egy tíz évvel ezelőtti ügy miatt hivatalos feljelentést tett Dominique Strauss-Kahn ellen egy francia írónő, aki azt állítja, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója 2003-ban meg akarta őt erőszakolni Párizsban. "Nem kívánok ebből az ügyből egyáltalán politikai ügyet csinálni" - szögezte le Tristane Banon írónő ügyvédje az i-Télé francia televíziónak.

A 32 éves írónő korábban azt mondta, azért tett feljelentést, mert Strauss-Kahn New York-i ügye után úgy érezte, "talán ez az utolsó lehetőség arra, hogy meghallgassák." A nő azt állítja, hogy annak idején az anyja, aki szocialista politikus, beszélte le arról, hogy panaszt tegyen.

Tristane Banon 2007-ben egy televíziós műsorban már elmesélte, hogy a szocialista politikus 2003-ban erőszakoskodott vele, amikor egy készülőben lévő könyvéhez interjút készített vele. Bár a tévéműsorban akkor kisípolták Strauss-Kahn nevét, Banon elmondta, hogy a politikus, akitől interjút kért, egy szinte teljesen üres lakásban adott neki randevút. Onnan pedig csak dulakodás árán tudott elszabadulni, miután a férfi "kikapcsolta a melltartóját, és megpróbálta kigombolni a farmerját". Franciaországban az erőszak kísérletének esetében az elévülési idő tíz év, amely ez esetben 2013 januárjában járna le.

Egyelőre nem tudni, hogy a francia hatóságok hogyan reagálnak a feljelentésre. Az ügy azonban súlyos következményekkel járhat a francia szocialisták korábban esélyes államfőjelöltjének számító Strauss-Kahn számára, aki épp megúszni látszik egy másik hasonló eljárást egy New York-i szállodai szobalány ellen májusban megkísérelt erőszak vádjával.

Strauss-Kahn szocialista pártbeli szövetségesei azt mondják, Banon is része annak az összeesküvésnek, amelynek célja a volt IMF-vezér politikai pályafutásának kettétörése.

Az IMF 62 éves volt vezetője, aki - bár ártatlannak mondja magát - a New York-i ügy miatt lemondani kényszerült posztjáról, Tristane Banon vádjait is határozottan visszautasítja. Az írónő ügyvédjének hétfői előzetes bejelentése után Strauss-Kahn védői kitalációnak nevezték a vádakat, és közleményükben jelezték: Strauss-Kahn azzal bízta meg őket, "hogy rágalmazás miatt tegyenek panaszt Tristane Banon ellen".