Nem ünnepelhették meg Nepálban a dalai láma születésnapját a tibeti emigránsok

Vágólapra másolva!
A nepáli hatóságok megakadályozták, hogy tibeti emigránsok megünnepeljék szellemi vezetőjük, a dalai láma születésnapját egy iskolai ünnepségen Katmanduban. Ezzel kívánták elejét venni annak, hogy a gyűlésből esetleg Kína-ellenes tüntetés bontakozzon ki.
Vágólapra másolva!

Több száz rohamrendőr akadályozta meg szerdán, hogy tibetiek belépjenek Nepál fővárosa, Katmandu egyik iskolájába, ahová a dalai láma születésnapjának megünneplését szervezték. Csak az iskola egyenruháját viselő diákok léphettek be az épületbe, miközben több tibeti szerzetest és apácát megállítottak a bejáratnál - számol be a Washington Post internetes kiadása.

A rendőrök őrizetbe vettek három tibetit, akik nem voltak hajlandóak elhagyni a területet, és imádkozni kezdtek az utcán. Kisebb dulakodás bontakozott ki a rendőrség és a tibetiek között, de senki sem sérült meg a beszámoló szerint.

A térség vezető kormányzati tisztviselője kiadott egy figyelmeztetést, hogy minden köztéri ünnepséget megtiltanak, és a rendőrség nem fogja tolerálni a Kína-ellenes tiltakozásokat. A hatóságok azt mondták, hogy a kolostorokon belül ünnepelhetnek, ha nem készítenek transzparenseket és nem skandálnak Kínát bíráló jelszavakat.

A dalai láma a 76. születésnapját Indiában töltötte, amely 1959-es elmenekülése óta az otthona. Indiában több mint százezer tibeti menekült lakik 19 különböző telepen.