Pakisztánnak női külügyminisztere lett

Vágólapra másolva!
Történetében először lett női külügyminisztere Pakisztánnak, aki 34 évével egyúttal az eddigi legfiatalabb politikus ebben a tisztségben. Hina Rabbani Hár néhány nap múlva találkozik Hillary Clinton amerikai és Jang Csie-cse kínai külügyminiszterrel is.
Vágólapra másolva!

Először neveztek ki női külügyminisztert Pakisztánban kedden. A 34 éves Hina Rabbani Hár az eddigi legfiatalabb politikus is ezen a poszton. Az új tárcavezető ezt megelőzően kilenc hónapig külügyminiszter-helyettes volt. Bár a 2007-ben meggyilkolt Benazir Bhutto kétszer is volt miniszterelnök, a magas rangú kormánytisztségeket általában férfiak töltik be Pakisztánban.

A miniszteri posztot egyébként február óta nem töltötte be senki, mert a tárca előző birtokosa, Sah Mehmud Kuresi összekülönbözött a kormánypárttal.

A külügyi tárca új vezetője néhány napon belül találkozik Hillary Clinton amerikai és Jang Csie-cse kínai külügyminiszterrel Indonéziában, majd Újdelhibe utazik, ahol indiai kollégájával tárgyal a két ország közötti békefolyamatról.