Nem volt bűntársa a norvég tömeggyilkosnak a hírszerzés vezetője szerint

Anders Behring Breivik, norvégia, merénylet, lövöldözés, Oslo robbantás, Utoya sziget
Vágólapra másolva!
A norvég belső hírszerzés vezetője szerint nem voltak tettestársai a múlt heti tömeggyilkosság feltételezett elkövetőjének. Janne Kristiansen szerint Anders Behring Breivik nem őrült, hanem számító ember, aki nyilvánosságra vágyott.
Vágólapra másolva!

Az eddigi bizonyítékok alapján Anders Behring Breivik nem állt kapcsolatban norvégiai vagy külföldi szélsőjobboldali csoportokkal, és a múlt heti tömeggyilkosságot egyedül követte el - mondta a BBC brit közszolgálati médiumnak Janne Kristiansen, a norvég belső hírszerzés vezetője. Breivik azt állította, hogy tagja egy nagyobb mozgalomnak.

A Guardian szerdán azt írta, a tömeggyilkos csupán másfél órával a támadás előtt egész Európában szétküldte 1500 oldalas naplóját. Összesen 1003 szervezet kapott tőle levelet, pénteken délután kettő óra után, a címzettek mintegy negyede angliai szervezet. A címzetteket - többnyire radikális jobboldali szervezeteket - "nyugat-európai hazafiaknak" nevezte, és azt írta: "Egy ajándékot küldök nektek... kérlek, hogy terjesszétek az ismerőseitek között". (Breiviktől a támadás előtt megkapta ezt az e-mailt a magyar Hatvannégy Vármegye Mozgalom is.)

Janne Kristiansen azt mondta: semmi sem utal arra, hogy Breivik kapcsolatban állt volna más sejtekkel is, de hozzátette, hogy vizsgálják, vannak-e bűnrészesei a merényletnek. "Nem hiszem, hogy van határa a gonoszságnak, amely ennek az embernek a fejében van" - fogalmazott Kristiansen. A norvég hatóságok az ügyben szorosan együttműködnek az európai és amerikai hírszerzéssel is.

A norvég belső hírszerzés vezetője szerint Breivik nem őrült, hanem számító ember, aki a nyilvánosságra vágyott. Ügyvédje, Geir Lippestad kijelentette, hogy a történtek arra utalnak, hogy a védence őrült, de egyelőre még nem tudta megmondani, hogy erre hivatkozni fognak-e a perben.

A BBC-nek adott interjúban Kristiansen védelmébe vette a norvég rendőrséget, amelyet azzal vádoltak, hogy késve érkezett meg Utoya szigetéhez. Szerinte a sziget meglehetősen távol van Oslótól, és a rendőrség mindent megtett, hogy a leggyorsabban odaérjen a lövöldözés kezdete után.

Péntek délután előbb autóba rejtett, házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe Oslóban, a kormány székházánál, majd innen nem messze, Utöya szigetén Breivik lőfegyverrel vérengzést rendezett a kormányzó Norvég Munkáspárt ifjúsági szervezetének nyári táborában. A két helyszínen összesen hetvenhatan vesztették életüket, négy embert eltűntként tartanak nyilván. A tömeggyilkosságról szóló összes cikkünket itt olvashatja el.