Még két épületnél akart robbantani Breivik pénteken ügyvédje szerint

Vágólapra másolva!
Pénteken másodszor is kihallgatják a norvég tömeggyilkost, Anders Behring Breiviket. A rendőrség az esetleges "további veszélyekről" fogja faggatni a merénylőt. Ügyvédje szerint a férfinak még két további robbantásra voltak konkrét tervei ugyanazon a napon, de ezeket már nem tudta végrehajtani.
Vágólapra másolva!

Anders Behring Breiviket, a 76 halálos áldozatot követelő norvégiai robbantás és lövöldözés elkövetőjét - aki beismerte tettét - pénteken másodszor is kihallgatja a rendőrség. Breiviket magánzárkában őrzik az egy hete elkövetett támadás óta, először hétfőn hallgatták ki. Breiviket pszichiáterek is megvizsgálják - ügyvédje a napokban tett nyilatkozataiban kijelentette, hogy ügyfele őrült.

A rendőrök a pénteki kihallgatáson a BBC szerint arról kérdezik majd Breiviket, hogy van-e "további veszély", valamint kikérdezik azzal a "rengeteg" információval kapcsolatban is, amelyeket az elmúlt napokban szereztek vagy kaptak. Ez a meghallgatás is zárt ajtók mögött zajlik majd, az elsőhöz hasonlóan.

További robbantásokat tervezett

Breiviknek további tervei is voltak - nyilatkozta Geir Lippestad, a merénylő ügyvédje az Aftenposten című újságnak. Szerinte a merénylő két további épület "bombázására" készült még a pénteki nap folyamán.

Lippestad úgy fogalmazott, a férfinak "a pénteki napra még több, különböző nagyságrendű terve volt". Ezek "épp olyan konkrétak" voltak, mint a pokolgéprobbantás az oslói kormányzati negyedben és az Utöya szigetén rendezett mészárlás - tette hozzá. "Azon a napon olyan dolgok történtek, amelyekre most nem térhetek ki, és azok következtében minden kicsit másképp alakult, mint ahogy azt Breivik elképzelte" - mondta az ügyvéd.

14 éves volt a legfiatalabb áldozat

Pénteken az áldozatok hozzátartozói megemlékezést tartanak Oslóban, amelyen vezető norvég politikusok, köztük a miniszterelnök és a legtöbb kormánytag is részt vesz. A megemlékezést a Norvég Munkáspárt szervezte, amelynek pozíciójának megingatása volt az Utöya szigetén végzett mészárlás célja. Az esemény legfontosabb üzenete a BBC szerint az lesz, hogy a norvég nyitottságot és demokráciát semmilyen szélsőséges támadás nem ingathatja meg. Breivik azért vette célba a párt ifjúsági táborában levő fiatalokat, mert szerinte a Munkáspárt felelős a muszlimok térnyeréséért Norvégiában.

Pénteken kezdődik a tömeggyilkosság áldozatainak temetése, a 18 éves Bano Rashidot Oslo közelében temetik el, a 19 éves Ismail Haji Ahmed búcsúztatását Hamarban tartják.

Közben a rendőrség újabb 24 áldozat nevét hozta nyilvánosságra. A halottak azonosítása és a hozzátartozók előzetes értesítése még napokig eltarthat. A halottak többsége tizenéves, az eddig megnevezett legfiatalabb áldozat, Johannes Buoe 14 éves volt. Két külföldi is volt köztük: egy grúz és egy dán állampolgár. Esetleges áldozatok holtteste után továbbra is kutatnak az Utöya sziget körüli vizekben, a rendőrség egyelőre még abban sem biztos, hányan tűntek el a támadás óta.

Itt követheti a norvégiai merénylettel kapcsolatos fejleményeket.