Kilencen haltak meg a moszkvai hajóbalesetben

2011.07.31. 9:52

Kiemelték a Moszkva folyóból az orosz fővárosban az éjszaka uszálynak ütközött és elsüllyedt sétahajót kora délután. A balesetben a rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint kilenc ember vesztette életét. A hajón újságírók ünnepeltek, és az eddigi adatok szerint az előírásnál többen tartózkodtak rajta.

Uszálynak ütközött és elsüllyedt egy sétahajó vasárnap Moszkvában. A nyomozás adatai szerint tizenhat ember volt a hajón a baleset pillanatában. Közülük egynek sikerült kiúsznia a partra, hatot pedig kimentettek. A rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint kilenc ember halt meg a balesetben.

Az illetékes szervek megállapították, hogy a hajó tulajdonosát többször is felelősségre vonták a biztonsági előírások különféle megsértései miatt, legutóbb azért, mert a megengedettnél több utast szállított. A hajón összesen tizenketten tartózkodhattak volna, de ezúttal is tizenhat ember volt rajta, ezért a baleset egyik lehetséges okának a túlterhelést tekintik. A többi lehetséges ok a két hajó valamelyikének meghibásodása, vagy emberi gondatlanság.

Egyelőre nem ismert, hogy a tulajdonos vezette-e a hajót. Az sem világos, hogy voltak-e az utasok között külföldiek. A megmenekültek utasok közül Vlagyimir Markin, a nyomozati bizottság szóvivője szerint az egyik török állampolgárnak, a másik az amerikai nagykövetség munkatársának mondja magát.

Forrás: MATI/EPA/Jurij Kocsetov
Mentőalakulatok dolgoznak a Moszkva folyón

Újságírók ünnepeltek

A Lasztocska nevű kis sétahajón egyébként a Men,s Health című magazin oroszországi szerkesztőségnek munkatársai ünnepeltek. A kimentett utasok elmondták, hogy a hajónak különféle műszaki problémái voltak.

A Csukcsföldön bejegyzett, de a műszaki vizsgán az orosz fővárosban átesett hajó a Moszkva folyón tett kirándulást, és a katasztrófa a Luzsnyiki rakpartnál, a Moszkvai Állami Egyetem Veréb-hegyen álló híres épülete alatt, a Luzsnyiki stadion közelében történt.

A folyónak ez a része nagyon rosszul megvilágított. A kapitány feltehetően nem, vagy csak későn vette észre a sötétben a kikötőben veszteglő uszályt. Az ütközés következtében a sétahajó elsüllyedt a három méter mély vízben.Oroszországban három héttel ezelőtt történt súlyos hajóbaleset. A Kujbisevi víztározón július 10-én elsüllyedt egy kirándulóhajó, és ennek következtében 122 ember vesztette életét, és mindössze hetvenkilencen menekültek meg. A katasztrófát lényegében egy kisebb vihar okozta, amelynek azonban nem lett volna jelentősége, ha a hajónak nem lettek volna komoly műszaki gondjai.