Egy másfél tonnás pokolgépet is előkészített Breivik

2011.08.17. 21:53

Egy, az Oslo fővárosában felrobbantott pokolgépnél nagyobbat is előkészített a norvég tömeggyilkosság gyanúsítottja. A robbanószerkezetet Breivik farmján találták meg.

A norvég köztelevízió katonai forrásokra hivatkozva azt közölte szerdán, hogy Anders Behring Breivik Oslótól 140 kilométerre lévő farmján találták meg a szerkezetet, bevetésre előkészítve.

Az Oslóban július 22-én felrobbantott szerkezet mintegy 850 kilogrammot nyomott a szakértők becslései szerint, és nyolc embert ölt meg a kormányzati központban. A rendőrség nem kommentálta a tévében elhangzottakat. Július 27-én azonban már bejelentette, hogy robbanóanyagot talált és semmisített meg az elszigetelt tanyán, de nem részletezte, hogy mire bukkant, és milyen készültségi állapotban.

Breivik hosszú időn át tervezett merényleteket, és több hete bérelte a tanyát azt állítván, hogy zöldséget akar termeszteni. Ezzel fedezte a műtrágyavásárlást, hogy ne kerüljön gyanúba. Az illetékes hatóságok kimutatása szerint május elején hat tonna olyan műtrágyát szállítottak neki, amely alkalmas robbanóanyag készítésére.

Breivik július 22-én pokolgépet robbantott a norvég főváros kormányzati központjában, majd egy ifjúsági táborban válogatás nélkül hetvenhét diákot mészárolt le. Mindent a norvég tömeggyilkosságról egy helyen, itt talál.

KAPCSOLÓDÓ CIKK