Több száz embert hagytak magukra orvosok egy tripoli kórházban

 Kadhafi-rezsim bukása, Líbia, Líbia, polgárháború, líbiiai zavargások, felkelők elfoglalták Kadhafi főhadiszállását
Vágólapra másolva!
Elmenekültek az orvosok, így ellátás nélkül maradtak a kórházban ápolt sérültek egy tripoli kórházban. Helyi szemtanúk szerint több mint kétszáz holttest bomlik öt napja az intézményben.
Vágólapra másolva!

Több mint kétszáz bomlásban lévő holttestet talált a BBC tudósítója egy tripoli kórházban. A testeket magukra hagyták az után, hogy a közelbe ért a Kadhafi erői és a lázadók közti összecsapás.

A BBC azt írta, egyik tudósítója férfiak, nők és gyerekek holttesteire talált az Abu Szalim kórház kórtermeiben és folyosóin. Néhány helyi lakos a kadhafista erőket vádolta, hogy ők gyilkolták meg a betegeket, de a BBC szerint egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy miként haltak meg az emberek a kórházban.

A tudósító (Wyre Davies) beszámolója szerint egyelőre nem lehet tudni pontosan, hogy kik voltak a megtalált emberek, annyit azonban megállapított, hogy voltak köztük civilek, katonák és afrikai zsoldosnak kinézők is.

A helyi szemtanúk szerint súlyos sérülésekkel, de többjüket élve vitték be a kórházba, igaz, volt olyan is, aki már halott volt az oda szállításakor. Elmondásuk szerint az orvosok a közeledő harcok elől menekültek el, és otthagyták a sérülteket meghalni.

Az egyik lakos azt mondta: "Ezek a tetemek öt napja itt vannak. Senki nem törődött velük. Nem vitték őket a halottasházba, nem azonosították őket, nem temették el őket." A tudósító a BBC írása szerint leginkább a bűz mértékétől döbbent meg.

"Segítségre van szükségünk, nagyon sürgősen. Itt már nincs közigazgatás. Hozzáértő segítség kell a Nemzetközi Vöröskereszttők, mert mészárlás volt itt az Abu Szalim kórházban" - mondta még a BBC-nek nyilatkozó lakos. Néhány helyi szerinte megpróbál rendet tenni a kórházban, de a tetemek magas száma miatt szinte a lehetetlennel próbálkoznak.