Carl T. Stovall 2009 márciusában ölte meg Bogdán Tibort az iraki Tádzsiban. A törvényszéki elmeorvos azonban azt állítja, Stovall nem felelős a tettéért, mert nem tudja megkülönböztetni a valóst a valótlantól. A katona azt képzelte, hogy a magyar férfi egy bombát akart elásni, miközben Bogdán csak egy árkot ásott.

 

Szellemileg nem beszámítható az az amerikai katona, aki két évvel ezelőtt lelőtt egy magyar férfit Irakban - közölte egy amerikai törvényszéki elmeorvos. Carl T. Stovall 2009. március 26-án megölte az iraki Tádzsiban, az ottani amerikai támaszponton dolgozó Bogdán Tibort. A 36 éves nagyradai férfi a Toifor cég alkalmazásában állt.

Egy amerikai hadbíróság kedden kezdte meg az ügy tárgyalását az egyesült államokbeli Fort Hoodban - számolt be arról csütörtökön a Kcentv.com internetes honlap. David Benedek ezredes törvényszéki elmeorvosi vizsgálatok sorozatát végezte el Stovallon. Elmondta, praxisában ez az első paranoiás tudathasadásos katona, aki szerinte nem is felelős a tettéért.

Hozzátette, hogy  a lövöldözés előtt Stovall azt képzelte: az amerikai légierő egy őrnagya titokban előléptette, és azzal bízta meg őt, hogy öljön meg egy terroristát, mert csak így bizonyíthatja alkalmasságát a magasabb rangra. Az orvos szerint a katona súlyosan beteg, és állapota - a kezelések ellenére - nem javul. Nem képes elválasztani a valótlant a valóstól - tette hozzá az orvos szakértő.

Bogdán Tibor a bázison egy árkot ásott, amikor közelről fejbe lőtték - derült ki a tárgyaláson. Stovall - az előzetes írásos vallomása szerint - "látott egy embert, aki a földet túrta, és azt hitte, hogy egy házilag készített robbanószerkezetet akar elásni".

Más tanúk arról számoltak be, hogy Stovall - még a lövöldözés előtt - veszélyes dolgokat művelt. Egyszer kiment a támaszpont repterének kifutópályájára, ahol a repülőgépek landoltak, hogy szerezzen magának egy légi fuvart. Más alkalommal azt képzelte magáról, hogy őrnagy. Egy katonatársa nagyon aggasztónak találta Stovall szellemi állapotát, és ezt a véleményét többször megosztotta elöljárójával, aki azonban lebeszélte arról, hogy az ügyet továbbvigye.