Fűtés helyett meleg ruhát ajánl a kormány a didergő japánoknak

Vágólapra másolva!
Bár kemény télre számítanak Japánban, a kormány arra kéri a japánokat, hogy 20 Celsius-foknál ne tekerjék magasabbra a fűtést a lakásokban és az irodákban. A márciusi földrengés és cunami után több atomerőműben is leállt az energiatermelés, ezért spórolni kell.
Vágólapra másolva!

Országos kampányt indított a japán kormány, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy az erőművek túlterheltségének elkerülése érdekében a szükségesnél ne csavarják feljebb a fűtést, és a hideg idő beálltával inkább öltözzenek melegebben - írja a Telegraph című brit lap.

Japán különösen hideg télre számít az idén, az első hó nagyjából húsz nappal korábban érkezett a szokásosnál, már október 2-án leesett az ország északi részén, Hokkaido prefektúrában. A hatóságok azt kérik, hogy az idén télen a fűtést ne állítsák húsz foknál melegebbre a lakásokban és a munkahelyeken, és ha fáznak, inkább vegyenek fel még egy réteg ruhát, és egyenek meleg ételt.

Nyáron a légkondicionálók kímélésére szólították fel a japánokat. A takarékoskodás még fontosabbá vált a márciusi földrengés és cunami után, amely tönkretette a Japán északkeleti részén fekvő Fukusima atomerőművet. A katasztrófa után Japán csaknem hatvan atomreaktorában felülvizsgálták a biztonsági feltételeket, és több létesítmény leállította az energiatermelést.

A kormány nemcsak a lakosság, hanem a vállalatok, a gyárak, a kórházak és a minisztériumok segítségét is kérte az energiaspóroláshoz.