Fico: Tiszteletben tartjuk a magyarság jogait

Vágólapra másolva!
A leendő szlovák miniszterelnök a Népszabadságnak azt mondta, nem indokolt a nemzetiségi ellentétek felkorbácsolása, az állampolgársági törvényt pedig hamarosan módosítani fogják.
Vágólapra másolva!

A szlovákiai magyarok és más szlovákiai nemzeti kisebbség semmilyen szerzett jogát nem nyirbálják meg - mondta a választásokon győztes Smer elnöke a Népszabadságnak adott interjújában. Robert Fico leendő kormányfő kijelentette, ahol eddig voltak kétnyelvű információs táblák, ezután is lesznek, és nem fogják vizsgálni azt sem, hogy a legújabb népszámlálási adatok szerint egy-egy településen mennyi a magyarok lélekszáma.

Fico a lapnak azt mondta, gazdasági válságban, súlyos társadalmi és szociális gondok közepette még kevésbé indokolt a nemzetiségi ellentétek felkorbácsolása. Hozzátette, hogy hamarosan módosítják a szlovákiai állampolgársági törvényt, így azok lehetnek majd kettős állampolgárok, akiknek a másik országban bizonyíthatóan állandó tartózkodási helyük van. Szerinte ezt a vitát csak kétoldalú nemzetközi szerződéssel lehet rendezni, erre azonban a magyar fél eddig nem volt hajlandó - mondta Fico.

A leendő baloldali miniszterelnök úgy véli, a jobboldali Orbán Viktorral azon az alapon tud majd szót érteni, hogy mindkét ország súlyos társadalmi, gazdasági és szociális gondokkal szembesül. Közölte, a jövő hónapban a visegrádi négyek kormányfőinek varsói találkozóján lehetőség nyílik informális kétoldalú eszmecserére.

Fico nem Orbán, Szlovákia nem Magyarország

A szlovák történelemben először alakulhat egypárti kormány, és a Smer győzelme első látásra ugyanolyan helyzetben találhatja magát Szlovákia, mint Magyarország Orbán Viktor és a Fidesz választási győzelme után. A régióban a sajtó máris Közép-Európa "orbanizálódásáról" ír. Közelebbről nézve azonban a két ország politikai helyzete közötti különbségek sokkal erőteljesebbek, mint a hasonlóságok - írja Tomás Valásek, az Európai Reformért Központ külpolitikai és védelmi igazgatója a Czechposition.com internetes oldalon.

Orbán euroszkepticizmusával szemben Fico azzal kampányolt, hogy Szlovákiát fegyelmezett EU-tagországgá teszi. Kevés jele van annak is, hogy Fico egypárti államot akarna építeni, mint ahogy sokan gondolják, hogy Orbán teszi Magyarországon. A leendő miniszterelnök jelezte azt is, hogy nincs szándékában változtatni az alkotmányon - sorolta a szerző.

Ami a szomszédi kapcsolatokat illeti, Valásek szerint Ficónak előnyére válik, hogy nem a nacionalistákkal kell kormányoznia, és a Ján Slota vezette SNS, valamint az MKP kiesésével és a Híd-Most parlamentbe jutásával megvannak a feltételek arra, hogy Fico folytassa a leköszönő kormány jószomszédi politikáját Magyarországgal szemben. Más kérdés, hogy valóban így tesz-e majd. A két ország között továbbra sincs egyetértés az állampolgársági törvényről, ráadásul Orbán Viktor többször hangoztatta, hogy a magyarok érdekeit csak olyan, etnikai alapon szerveződött pártok képviselhetik, mint a Magyar Koalíció Pártja. Fennáll a veszélye annak is, hogy a 2014-es választási év előtt a Jobbik jelentette fenyegetés miatt tovább sodródik jobboldalra a Fidesz.

Azzal, hogy az ellenzék képviselőinek is felajánlott posztokat, és tiszteletben álló eurokratákat készül kinevezni minisztereknek, Fico jelezte, hogy ő nem Orbán, Szlovákia pedig nem Magyarország. A leendő miniszterelnök a jelek szerint be akarja bizonyítani, hogy bölcsebb és tiszteletreméltóbb, mint 2006 és 2010 között, első miniszterelnöksége idején volt. A szerző szerint Orbán Viktor populizmusa nincs terjedőben Közép-Európában, és valószínűleg egyedi jelenség.