Nem engedik be a segélyeket az ostromlott szíriai városba

Vágólapra másolva!
Hiába juttatott el hét kamionnyi segélyt a Vöröskereszt a kormányerők által csütörtökön elfoglalt Homszba, a hatóságok nem engedik be a kovolyt abba a városnegyedbe, ahol a legsúlyosabb a helyzet. A segélyek feltartóztatása azt a gyanút erősíti, hogy a városrészben a katonák megtorló akciót hajtanak végre.
Vágólapra másolva!

A korábbi ígéretek ellenére a szíriai hatóságok nem engedték be a Vöröskereszt segélyszállítmányát Homsz városának Bába-Amr nevű városrészébe. A damaszkuszi kormány ellen lázadó Szabad Sziriai Hadsereg fegyveresei egy hónapnyi heves harcok után csütörtökön adták fel a lebombázott városnegyedet, ahová bevonultak a kormányerők. Egy, a városból kijutott spanyol újságíró szerint a negyedben humanitárius katasztrófa fenyeget.

Már a városban van már a Vöröskereszt hét darab 15 tonnás teherautóból álló konvoja, amelyet élelemmel, gyógyszerrel és takarókkal raktak meg, de nincs engedély arra, hogy bemenjenek vele a negyedbe. A főtitkár szerint most az a legfontosabb dolog, hogy a segélyek eljussanak a rászorulókhoz, illetve evakuálják a sebesülteket. Jakob Kellenberger, a Nemzetközi Vöröskereszt elnöke elfogadhatatlannak nevezte a hatóságok eljárását.

Szenvedélyes hangú nyilatkozatban követelte a humanitárius segély, beengedését pénteken Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is, aki gyalázatosnak nevezte a Szíriából érkező képeket, és kijelentette: teljesen elfogadhatatlan és tűrhetetlen, ami ott történik. "Emberi lényként hogyan tűrhetik el ezt a helyzetet" - kérdezte a főtitkár a damaszkuszi kormánytól. Ban szeretné illetve Homszba küldeni humanitárius ügyekben illetékes helyettesét, Valerie Amost is.

A segélyszállítmány feltartóztatása megerősíti a gyanút, hogy a szíriai hadsereg igyekszik megszabadulni a gyilkosságok bizonyítékaitól. Korábban az ENSZ olyan jelentéseket kapott, amely szerint a katonák legalább 17 embert kivégeztek az elfoglalt városrészben, illetve a katonák gyújtogatnak. Kellenberger szerint a konvoly feltartóztatásának nem technikai oka van, hanem, hanem "valami sokkal komolyabb". Az eredetileg százezer lakosú városrészben mára csak néhány ezer ember maradt. Bába-Amrban nincs áram, víz, és fogytán van minden alapvető szükségleti cikk.