Német csapatok mennek Koszovóba

Vágólapra másolva!
Több száz fős gyors reagálású csapatokat küld Koszovóba Németország. A NATO jelenlétét a május 6-ai szerbiai választások miatt erősítik meg.
Vágólapra másolva!

Németország a NATO felkérésére több száz fős gyors reagálású csapatokat küld Koszovóba - jelentették be hivatalos források szombaton. A csapaterősítést a május 6-i szerbiai választások kapcsán kiéleződött koszovói helyzet indokolja - közölte Hauke Bunks, a német központi parancsnokság szóvivője.

A parlamenti és helyhatósági választások összetűzésekhez vezethetnek Észak-Koszovóban, az ottani albán kisebbség és a többségben lévő, mintegy 100 ezer fős szerb népesség között. Mintegy 550 német és 130 osztrák katona érkezik majd a térségbe május 1-ig.

"A NATO és az Európai Unió helyzetelemzésében úgy véli, a helyszínen lévő KFOR-erő nem elégséges, hogy megfelelően válaszoljanak a választásokkal összefüggő esetleges koszovói biztonsági incidensekre" - szól a német katonai közlemény.

A jelenleg német parancsnokság alatt álló, 6200 fős nemzetközi koszovói haderőben, a KFOR-ban mintegy 1300 német teljesít szolgálatot, Olaszország 1000 fővel a második legnagyobb csapatkiállító, a harmadik helyen áll 800-as létszámmal az Egyesült Államok. Összesen 29 ország, köztük Magyarország vesz részt a békefenntartó műveletben.

Koszovó 2008-ban jelentette be egyoldalú elszakadását Szerbiától, a nemzetközi közösség egy része - közel 90 ország - ezt elismerte. Ám az Európai Uniónak nem minden tagállama, valamint Belgrád és Moszkva sem ismeri el Koszovó függetlenségét.