Hogyan fékezzük meg a részeg parlamenti képviselőket?

brit parlamenti büfé, Gordon Brown, Nick Clegg és David Cameron arcképével díszített sörcsapok egy londoni belvárosi pubban
Vágólapra másolva!
Isznak, verekednek, néha négykézláb távoznak a parlamenti bárokból, és minderre még büszkék is azok a brit képviselők, akiknek meggyőződésük, hogy az alkoholfogyasztás a parlamenti kultúra része. Az ivás ellenzői szerint sok képviselőnek fogalma sincs arról, hogy részegen mire szavaz. A házbizottság most a pincéreket próbálja rávenni arra, hogy trükkökkel tartsák józanon a politikusokat.
Vágólapra másolva!

A brit parlament egyik bárjában a földtől mindössze 15 centiméterre festették fel egy nyilat, amely a kijárat felé mutat, hogy így igazítsa útba azokat, aki csak négykézláb képesek elhagyni a vendéglátó egységet. A hírhedt Strangers' bár csak egyike annak a kilenc helynek, ahol italokat szolgálnak fel a Westminsterben, és bár a képviselők szilárdan kitartanak amellett, hogy az iváskultúra része a munkájuknak, a képviselőház házbizottsága a legutóbbi kocsmai verekedés után úgy döntött, ideje gátat vetni a politikusok féktelen ivászatának.

A most elfogadott irányelvek szerint a parlamenti bárokban dolgozó felszolgálókat arra utasítják, hogy a fogadásokon és rendezvényeken ritkábban töltsék újra a képviselők poharait, több alkoholmentes italt és alacsonyabb alkoholtartalmú söröket szolgáljanak fel. Képzésen készítik őket fel arra is, hogyan utasítsák vissza a már részeg vendégek kiszolgálását. A tervek között szerepel, hogy megkurtítják a képviselőház épületében működő bárok nyitvatartási idejét.

A verekedés a hobbija

Az elmúlt évek néhány, alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett képviselői akciójából ítélve a pincéreknek valóban komoly felkészültségre lesz szükségük, hogy kezelni tudják ezeket a helyzeteket. A házbizottsági döntés közvetlen előzménye az egyik munkáspárti képviselő tettlegességig fajuló kocsmai vitája volt. Eric Joyce-t a verekedés miatt letartóztatták, a párttagságát felfüggesztették. Később ő maga lépett ki a Munkáspártból.

Az incidens a már említett Strangers' bárban történt, ahová csak képviselők és meghívott vendégeik léphetnek be. A volt őrnagy és dzsúdós Eric Joyce szerint az egész azzal kezdődött, hogy egy barátja elkezdte énekelni A sevillai borbély egyik részletét, ő pedig a konzervatív képviselők hangos tiltakozására válaszul megrántotta egyikük nyakkendőjét. Innentől nem volt megállás. Joyce ezek után több politikustársát is megütötte. Később egy interjúban azt mondta, a verekedés a hobbija, és külön eldicsekedett azzal, milyen technikákat használ az emberek lefejelésénél.

Forrás: AFP/Ben Stansall
Brit képviselők képével díszített sörcsapok egy bárban

A Munkáspárt egy másik képviselőjének is volt már incidense részegen. Paul Farrelly egy karaokeparti után verekedett össze a rendezvény szervezőjével, de a politikus azt állította, önvédelemből ütött, és nem is volt részeg. A 46 éves áldozat ezt másképp gondolta, főleg, hogy a szeme felett egy sérülés is tanúskodott a verekedésről.

Homályos szavazások

Ittas képviselők nemcsak a bárokban, hanem az alsóházi ülésteremben is előfordulnak. Különösen a késő éjszakába nyúló üléseken magas az alkoholt fogyasztó politikusok aránya. Két évvel ezelőtt az egyik képviselő azzal keltett feltűnést, hogy a részegségtől alig állt a lábán, miközben épp a költségvetésről készültek szavazni. Mark Reckless később csak homályosan emlékezett a történtekre, viszont nagyon szégyellte magát, és megígérte, soha többé nem iszik a parlament épületében. "Olyan hiba volt, amelyet soha sem fogok megismételni. Megtanultam a leckét" - mondta a képviselő, aki részegen is volt annyira összeszedett, hogy legalább nem szavazott.

Sokaknak nincsenek ilyen gátlásaik. Sarah Wollaston szerint sokkolóan sok képviselőnek fogalma sincs róla, miről szavaz. Az alkoholhoz köthető problémákkal foglalkozó konzervatív képviselő felháborítónak tartja, hogy a képviselők esetében teljesen elfogadottnak számít, hogy egy-két vagy akár több pohár alkohol után is képesek ellátni a feladataikat. "Ki feküdne egy olyan sebész kése alá, aki megivott egy üveg bort az ebédhez?" - vont párhuzamot a szakmai kockázatok között.

Sokan innának úgy, mint a képviselők

A londoni Westminsterben található bárok nemcsak a képviselőknek jelentenek vonzó célpontot, hanem azoknak is, akik a parlament falain kívül rekedtek. A westminsteri ivóhelyek nem véletlenül szerepelnek alternatív lerészegedési útvonalként az egyik londoni programokat ajánló internetes oldalon. Az érdeklődőket azonban figyelmeztetik: csak parlamenti belépővel vagy képviselői meghívásra juthatnak be, és a belépésnél a repülőterekről ismerős biztonsági ellenőrzést is el kell viselniük. De ha egyszer ott vannak, fesztelen és felejthetetlen élményben lesz részük, ráadásul a londoni bárokhoz képest kifejezetten kedvező áron.

Az italok közelségének a felszolgálók sem tudnak ellenállni. Az egyik anekdota szerint az egyik pincér egy nap annyira részeg volt, hogy megoldhatatlan feladat volt számára az italok árának követése, ezért a limonádétól kezdve a whiskyig mindenért három fontot kért. Másnap reggel viszont valamilyen csoda folytán pont annyi bevétele volt, amely fedezte az előző este eladott italokat.

A részegség ára

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy már a brit egészségügyi miniszter is foglalkozik a képviselők italozásával. Az egykor ápolónőként dolgozó konzervatív Anne Milton szerint meg kell vizsgálni, a képviselők túllépik-e a még biztonságosnak tekinthető alkoholmennyiséget. Milton a szívén viseli a kontroll nélküli ivászatok és az alkoholizmus visszaszorítását, de azt elismerte, a képviselők a munkájuk sajátosságaiból adódóan hajlamosak a kockázatos viselkedésre, és az ivás is ennek a példája.

A Telegraph szerint a brit alsóház 275 ezer fontot (csaknem százmillió forintot) költött borra és pezsgőre az elmúlt két évben. A borospincéket 44 ezer palackkal töltötték meg, és a képviselők 69-fajta borból válogathattak a parlamenti bárokban.

Vannak képviselők, akik a radikális megoldást támogatják a parlamenti ivászatok visszaszorítására. Az antialkoholista George Galloway például azt szeretné, ha mindegyik bárt bezárnák a parlamentben, mert szerinte csak így lehet megakadályozni, hogy a képviselők részegen szavazzanak meg törvényeket. A Respect pártot képviselője azzal érvel, hogy más munkahelyen sem engedélyezett az italozás, és álságosnak tartja, hogy a képviselők ezt megtehetik.

Az utóbbi időszak nagy visszhangot kiváltó túlkapásai ellenére a brit parlamentben sokkal józanabbak a képviselők, mint például húsz évvel ezelőtt - állítja a BBC politikai tudósítója, aki a politika és az alkohol kapcsolatáról készül könyvet írni. A Ben Wrightnak nyilatkozó politikusok szerint azért fogy kevesebb alkohol, mert megrövidült a munkaidejük, kevesebb a hajnalig tartó ülés, és több a női képviselő is. A házbizottság igyekezete azonban arra utal, van még tennivaló annak érdekében, hogy megfékezzék a részeg politikusokat.