Kínos vendégekkel ünnepel az angol királynő

Vágólapra másolva!
Elnyomókkal, véreskezű despotákkal ünnepli trónra lépésének 60. évfordulóját a brit királynő, állítják emberi jogi aktivisták. Azt mondják, olyanok hivatalosak pénteken II: Erzsébet ebédjére, majd az esti fogadásra, akiknek bíróság előtt lenne a helyük. Az udvar kimérten hallgat.
Vágólapra másolva!

Újabb gyöngyszemmel ajándékozta meg II. Erzsébet királynő férje a sajtót a minap, amikor a felesége trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából szervezett körút egyik állomásán egy piros ruhás nő láttán a mellette álló rendőrnek megjegyezte: "Biztos letartóztatnának, ha lerántanám a cipzárt azon a ruhán..." A Fülöp herceg mellett dolgozó protokollosoknak mindez már megszokott lehet, sokat megéltek már az uralkodó most 91 éves hitvese mellett. Ráadásul messze nem ez volt a legnagyobb horderejű gondjuk ezekben a napokban.

Miközben ugyanis a jubileumi sorozat egyik legpuccosabb rendezvényére, a koronás fők tiszteletére adott mai királynői ebédre készültek, beütött az, ami a BBC diplomáciai szakértője, Bridget Kendall szerint mindig fenyeget: a meghívottak listája felháborodást és tiltakozást váltott ki. Kiderült ugyanis, hogy olyanok is szerepelnek azon, akiknek országában sérülnek az emberi jogok, és akiknek politikai felfogása ellen rendszerint a brit diplomácia is fellép.

A pénteki ebéd előkészületének első kínosabb momentuma az volt, hogy Zsófia spanyol királyné munkatársai jelezték, János Károly felesége nem vesz részt semmiféle brit jubileumi rendezvényen. A jelenlegi körülmények között ez nem lenne időszerű - állt a közleményben, nyilvánvalónak tűnik azonban, hogy a gesztus válaszlépés arra, hogy a brit királynő legkisebb fia, Edward herceg júniusban a feleségével együtt Gibraltárra látogat, mégpedig szintén a jubileumi rendezvények keretében.

Gibartár állandó vita tárgya Madrid és London között: brit felségterület, amelyet a spanyolok szeretnének megszerezni, a helyieknek azonban alapvetően megfelel ez a helyzet. Gibraltár a külügyeket és a honvédelmet kivéve teljesen önálló, a brit királynő által kinevezett kormányzó hatalma nagyon csekély. Az ügy miatt János Károly spanyol király 1981-ben lemondta részvételét Károly herceg és Diana hercegnő esküvőjén is. Most egyébként ő azért bizonyos értelemben kényelmesebb helyzetben van: csípőműtétjére hivatkozva kimenthette magát a rendezvényekről.

Forrás: AFP/Carl Court
A briteket kevésbé zaklatja fel, hogy kivel akar ünnepelni a királynő

Ott lesz azonban megannyi más vendég, köztük a brit emberi jogi harcosok legnagyobb felháborodására olyanok is, mint a legutóbb az Amnesty International által a reformokat követelők üldözéséért elítélt szaúdi vagy az ellenzéki hangokat elhallgattatni igyekvő kuvaiti ház feje. De ennél is nagyobb sajtóvisszhangot kapott, hogy meghívták a bahreini és a szváziföldi királyt is.

A bahreini helyzet az utóbbi időben amúgy is sok vitát váltott ki, amikor a Forma1-sorozat vezetőinek arról kellett dönteniük, megtartják-e a versenyt az országban, ahol a jogvédők szerint lényegi változás nem történt az egy évvel ezelőtti zavargások óta. Ráadásul, emlékeztet a BBC, tavaly a bahreini koronaherceg a tiltakozások miatt nem ment el Vilmos herceg esküvőjére.

A brit királyi palota nem reagált a tiltakozásokra, a londoni külügyminisztérium azonban közleményt adott ki, amely szerint Nagy-Britannia támogatja a reformok életbe léptetését Bahreinben, és ezt teszi maga a királynő is. És - tették hozzá - ebbe beletartozik az is, hogy felelősségre kell vonni az emberi jogokat megsértőket is.

Szváziföld királya a Forbes magazin szerint a világ 15. leggazdagabb embere, vagyona százmillió dollár körül van. És ez az egyik legfőbb kifogás ellene. Mintegy 1,2 millió alattvalója nagy része ugyanis szegénységben él - figyelmeztet a Szváziföldi virrasztók elnevezésű csoport, amely egyfelől tüntetést szervezett a király londoni szálláshelye, a Savoy elé, másfelől levélben szólította fel a királynőt, hogy bírja jobb belátásra a vendégét. A tiltakozók "Hadd egyenek tehéntrágyát" plakátokat vittek magukkal. Ezzel próbálták felhívni a figyelmet arra, hogy a szváziföldiek kénytelenek trágyát enni, mielőtt beveszik a HIV vírus miatt szedett gyógyszereiket. A 13 feleséget maga mellett tudó Mswati király országában ugyanis a szegénység mellett az AIDS a legnagyobb gond.

A tiltakozások azonban a jelek szerint legfeljebb kínos momentumokat okoztak, ebédlemondásokat nem. Így az említett uralkodók ott lesznek az ebéden többek között a belga, svéd, a holland, brunei, katari vagy éppenséggel az első látványos külföldi útjára érkező VI. Tupou tongai király társaságában. Igaz, a vacsorára, amelyet este Károly herceg ad, már nem hívtak meg mindenkit. Bahrein uralkodója például ebbe a társaságba már nem fért be.