Lángba borították Damaszkuszt a szíriai lázadók

Bashar Asszád szíriai elnök és Daúd Radzsha védelmi miniszter, utóbbi merénylet áldozata lett, harcok Damaszkuszban
Vágólapra másolva!
Felrobbantottak egy nemzetbiztonsági épületet szerdán Damaszkuszban. A robbanásban a szíriai kormány több magas rangú tagja is meghalt, köztük a védelmi miniszter. A szíriai felkelők végső harcot hirdettek a rezsim ellen, szerdán kemény harcok dúltak Damaszkuszban. A rezsim szerint ugyanakkor továbbra is csak kis létszámú terrorista csoportok garázdálkodnak a fővárosban.
Vágólapra másolva!

Szerdán is folytatódtak a fegyveres összecsapások a szíriai főváros, Damaszkusz külvárosaiban, ahol a felkelők végső harcot hirdettek Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen. Napközben a szíriai állami média szerint öngyilkos merénylő robbantott fel egy nemzetbiztonsági épületet Damaszkusz központjában, ahol éppen miniszterek és biztonsági tisztviselők tárgyaltak a kialakult helyzetről. A vezetők közül többen meghaltak vagy súlyosan megsérültek.

A BBC a szíriai állami tévére hivatkozva azt írja, hogy a robbanásban meghalt a szíriai védelmi miniszter, Daud Radzsha tábornok. A állami tévé közölte, hogy a védelmi miniszter "mártírhalált halt a nemzetbiztonsági épület elleni terrortámadásban". A miniszter kevesebb mint egy éve volt tisztségében, előtte a hadsereg vezérkari főnöke volt, ezért a gyanú szerint főszerepet játszott az ellenzéki mozgalmak letörésében. Radzsha tábornok a BBC szerint szíriai ortodox keresztény volt, ami ritkaságnak számít az alavita vallásúak által dominált rezsim és hadsereg csúcsán.

A szíriai hadsereg második számú vezetője, Asszef Savkat, Asszad elnök sógora szintén meghalt a robbantásban - közölte az állami tévé. Rajta kívül a szíriai nemzetbiztonsági szervezet egyik vezetője és aMohammed Shar belügyminiszter is súlyosan megsérült, állítólag kritikus az állapotuk. Utóbbi az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség és az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint szintén meghalt, halálát szerda este a szíriai állami televízió is megerősítette.

A BBC meg nem erősített információi szerint a merényletben Hasszán Turkomani tábornok, a szíriai alelnök miniszteri rangú asszisztense, korábbi védelmi miniszter is életét vesztette. A libanoni al-Manar televízióra hivatkozó Reuters szerint Turkomani, aki Asszad-elnök válságkezelő irodáját vezette, a robbanásban szerzett sérüléseibe halt bele. Halálát megerősítette a szíriai állami televízió is. További áldozatokról is érkeztek beszámolók: állítólag elhunyt a szíriai titkosszolgálat vizsálati osztályának vezetője is.

A merényletet a Liva al-Iszlám nevű szíriai lázadó iszlamista csoport vállalta magára a Facebook közösségi oldalra feltett közleményben. Utóbb a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) is magára vállalta a robbantást, legalábbis ezt közölte Musztafa Abdulkarim, az FSA szóvivője. Biztonsági források szerint a merényletet belülről követhették el, a merénylő vélhetően egy biztonsági őr volt, akinek a szíriai elnök belső köreihez tartozó vezetőket kellett volna védenie - írja honlapján a BBC. A támadásban a jelentések szerint súlyosan megsérült több más magas rangú vezető is. A környéket a hadsereg a támadás után hermetikusan lezárta.

A BBC tudósítója nem látta nyomát robbanásnak

A BBC damaszkuszi tudósítója, aki felkereste a szíriai nemzetbiztonság épületének környékét - ahol elvileg a robbanás történt -, nem látta nyomát detonációnak, nem látott betört ablakokat, és nem tapasztalta, hogy a hatóságok lezárták volna a környéket. A környékbeli lakosok azt mondták neki, nem hallottak robbanást, és mentőautók, tűzoltóautók szirénáit sem hallották.

A BBC szerint még május közepén szíriai ellenzékiek azt állították, hogy Savkatot lázadók mérgezték meg, és meghalt, és ezt állították több más magas rangú katonai vezetőről, így Radzsáról és Turkomaniról is. Ezek közül többen televízióban vagy rádióban cáfolták az állítást, bár Savkat maga ezt nem tette meg, ami miatt sokáig tartotta magát a pletyka, hogy már nem él.

Forrás: AFP/SANA
Daúd Radzsha, a megölt védelmi miniszter egy korábbi felvételen (a képre kattintva galéria nyílik)

Durvuló harcok

A helyszíni beszámolók szerint a kormányerők és a felkelők közötti harc szerdára virradó éjjel sem hagyott alább, a kormányerők helikopterekkel lőtték a lázadókat, és lakóházakat bombáztak, mindenre lőttek, ami mozog - írja a BBC. A felkelők viszont állításuk szerint lángba borítottak egy katonai laktanyát, és a sötétben izzó, azonosíthatatlan épület képe azóta az interneten terjed. A lázadók szerint a laktanya az elnöki palota védelméért felelt, és találatot kapott a lázadó csapatoktól. A BBC szerint a szíriai hadsereg egyik legjobban felszerelt egységének helyet adó laktanya közelében a magas rangú vezetőkkel végző merényletet követően több robbanás is történt. Ezt az egységet Maher al-Asszad, a szíriai elnök öccse irányítja.

A felkelők egyik szóvivője a BBC-nek azt mondta, hogy a Damaszkuszba bevezető utak szerda reggel le voltak zárva, és a városban folyamatosan robbanások hangját lehetett hallani. A szóvivő szerint az egyik külvárost tankok ostromolták meg, amelyek mindenkit megpróbálnak lelőni vagy letartóztatni. Az emberek szerinte menekülni kezdtek a kormányerők által ostromlott negyedből.


Ellenzéki aktivisták és szervezetek szerint a kormányerők helikopterek támogatásával támadták szerda reggel a főváros Kabún és Barza negyedeit is. "Kabúnt körbevették a harckocsik, és a rezsim erői minden irányból lövik a negyedet" - írta a Szíriai Forradalom Koordinátorainak Szövetsége a Facebook közösségi oldalon. Közben más kerületekben - Midánban és Kfar-Szúszában - folytatódtak a hadsereg és a főként dezertőrökből álló Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) összecsapásai, a főváros több pontján is füstoszlopok emelkedtek a magasba, s a járműforgalom a szokásosnál ritkább volt.

Meg nem erősített információk szerint Damaszkusz Midan negyedében sorra teszik le fegyvereiket a kormányerők katonái. A Guardian brit lap szíriai Twitter-üzenetekre hivatkozva azt jelentette, hogy 500 kormánykatona adta meg magát Asszad-elnök palotája közelében. Más, Homszból és Hamából érkező beszámolók szerint ott is sok kormánykatona adta fel a küzdelmet.

Végső csata

A szíriai lázadók támadását szervező FSA kedden jelentette be, hogy előre kitervelt offenzívát, a fővárosért folyó végső csatát indított a rezsim ellen, amelyben állítása szerint több száz harcos vesz részt. A lázadók a tavaly március óta tartó forrongások alatt először jutottak be a város központjába, ahol napok óta heves géppuskaropogást lehet hallani. A fővárosát védő rezsim tankokat és helikoptereket vezényelt a környékre, hogy leverje a felkelőket. A BBC libanoni tudósítója szerint a lázadók úgy érzik, elérhető távolságba került a győzelem.

Forrás: AFP/YouTube
Tankok vonulnak Damaszkusz utcáin (a képre kattintva galéria nyílik)

A szíriai lázadókat támogató, londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint az elmúlt napok harcaiban legalább 60 kormányhű katona vesztette életét. A szervezet közleménye szerint a szíriai reguláris erők 40-50 katonája halt meg hétfőn a damaszkuszi harcokban, és legalább húsz kedden.

A szíriai hatóságok ugyanakkor továbbra is tagadják, hogy az ország fővárosa ostrom alatt állna. A kormány tisztviselői és az állami média azt sulykolja, hogy csupán apró terrorista csoportok keltenek zavart Damaszkuszban, akiket a fővárosba vezényelt csapatok hamarosan elintéznek. A kormányhoz közel álló al-Vatan napilap szerdán azzal a címmel jelent meg, hogy a damaszkuszi csata "rövidesen véget ér", és a főváros "az agresszorok temetője" lesz.

A kormányerők másutt, Damaszkusz tartomány több városában és a közép-szíriai Homsz tartományban is lőtték az ellenzék csapatait, az északi Aleppóban, az ország második legnagyobb városában pedig hajnalban összecsapások kezdődtek. Keddi izraeli hírszerzési források szerint ugyanakkor a szíriai hadsereg még a határokról is kénytelen volt a főváros védelmére csoportosítani egységeit, a Damaszkuszból érkező beszámolók pedig kemény harcokról szólnak.

Forrás: AFP/YouTube
Katonákat szállító teherautó Damaszkuszban (a képre kattintva galéria nyílik)

Mivel a szíriai kormány rendkívüli mértékben korlátozza az országban dolgozó külföldi újságírók munkáját, sem a lázadók, sem a kormány állításait nem lehet független forrásból ellenőrizni. A közelmúltban mindkét oldal hajlamos volt egymásnak ellentmondó, túlzó híresztelések terjesztésére, ezért a damaszkuszi eseményekről szóló híreket fenntartással kell kezelni.

Nemzetközi próbálkozások

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa magyar idő szerint szerda éjjel szavaz arról, hogy meghosszabbítsa-e az országban dolgozó nemzetközi megfigyelők mandátumát, és ezzel egy időben újabb szankciókat is fontolgat a szíriai rezsimmel szemben, ha az nem függeszti fel az erőszakot. A legújabb határozati javaslat 10 napot adna a kormánynak, hogy vonja vissza a laktanyákba nehézfegyvereit, de továbbra sem helyezi kilátásba, hogy a külföldi hatalmak erőszakkal kényszerítenék békére Aszad elnököt.

Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev
Kofi Annan Szíriáról győzködi Putyin elnököt (a képre kattintva galéria nyílik)

Ráadásul a BT javaslatát továbbra is elkaszálhatja Oroszország és Kína, amelyek eddig is megvétóztak minden hasonló próbálkozást. Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja kedden Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pedig Hu Csin-tao kínai elnököt győzködte arról, hogy támogassák a nemzetközi beavatkozást, de nem valószínű, hogy sikerrel jártak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan fogadja szerdán Törökország miniszterelnökét is, aki szintén a beavatkozásról próbálja majd meggyőzni. Törökország egyértelműen a felkelők pártját fogja, amit bizonyít, hogy szerdán újabb két szíriai tábornok dezertált a török határon túlra. Ezzel összesen már 20 tábornok állt át a felkelőkhöz, miközben az FSA parancsnoksága is török területről irányítja a csapatok mozgását.

(A szíriai lázadók offenzívájáról és a keddi eseményekről itt olvashat bővebben.)