Rendelettel sietteti Basescu bukását a román kormány

Vágólapra másolva!
Rohamtempóban készíti elő Traian Basescu leváltását a román kormány: csötörtök este a parlamentet megkerülve, rendeleti úton módosították a népszavazási törvényt. Az államfőt még pénteken felfüggeszthetik, majd következhet a népszavazás, amelyen a rendelet értelmében már nem szükséges az összes választó felének szavazata.
Vágólapra másolva!

Sürgősségi rendelettel módosította a román kormány csütörtökön a népszavazási törvényt: eltörölte az államfő leváltásához előírt szavazati arányt. Eddig a választói névjegyzékben szereplő polgárok többségére, mintegy 9 millió támogató voksra lett volna szükség az elnök elmozdításához. A Ponta-kormány ezt a küszöböt törölte el, így a népszavazáson részt vevők több mint felének szavazata is elegendő.

A döntéssel tovább csökkentek Traian Basescu elnök esélyei arra, hogy hivatalában maradjon. A sürgősségi rendelet azonnal hatályba lép, azt legfeljebb az ombudsman támadhatja meg az alkotmánybíróságon. Az ombudsmant azonban még kedden lecserélte a szociálliberális kormánytöbbség.

A népszavazási törvényt negyedik alkalommal módosítják Romániában az utóbbi öt évben, a változtatások mindig az államfővel álltak összefüggésben. Legutóbb áprilisban módosította a jogszabályt a Basescuhoz közel álló, akkori jobbközép kormánytöbbség: ők próbálták megvédeni az ötmillió vokssal megválasztott Basescut oly módon, hogy leváltásához kilencmillió szavazatra legyen szükség.

Basescu és a tavasszal hatalomra került Victor Ponta kormánya között első perctől politikai és presztízscsata zajlik, ez azonban az utóbbi napokban várt élessé. Bírálói szerint az USL jól kitalált terv alapján halad az államfő elmozdítása felé, lecserélték az ombudsmant, a két házelnököt, csökkentették az alkotmánybíróság jogkörét, elindították az eljárást az államfő elmozdításáért.

A román parlament várhatóan pénteken vitatja meg az elnök sorsáról szóló előterjesztést, és még aznap szavazhat is róla. Ha a többség igent mond, Basescut felfüggesztik posztjáról, majd népszavazást írnak ki arról, maradhat-e államfő. Az elnök csütörtökön kijelentette: elfogadja, hogy elindult ellene az eljárás, a kormánypártoknak joguk van ehhez, de ezt eljárás hibák nélkül kellene lefolytatni.

Basescu parlamenti beszéde végén azt kérte a törvényhozóktól: a leváltásáról megrendezendő népszavazással egy időben írjanak ki referendumot az alkotmánymódosításról is, legalább arra vonatkozóan, hogy Románia áttér az egykamarás parlamentre, és a parlament létszámát 300 főre korlátozzák.

Tüntetés Basescu mellett

Csütörtök este több ezer ember gyűlt össze Bukarestben, a Forradalom téren az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) által rendezett tüntetésen, amelyet a jogállam védelmében és a kormányzó Szociál-liberális Szövetség "visszaélései és jogsértései" ellen hirdettek meg a szervezők. Vasile Blaga, a PDL elnöke azt mondta: a jogállam és a felfüggesztéssel fenyegetett Basescu védelmében gyűltek össze, míg az USL a tolvajokat és plagizálókat védi.

A részvevők feliratokat emeltek a magasba, amelyeken ilyen feliratok voltak: "Az alkotmánybíróságot védem", "Veszélyben a jogállam", "Az elnök felfüggesztése: visszaélés". A demonstráción Mihai Razvan Ungureanu volt miniszterelnök is felszólalt, aki a országuk visszavételére szólította fel a törvényeket tisztelő, becsületes munkából élő, tisztességes adófizetőket. A politikus szerint a Ponta-kabinet lábbal tiporta a törvényeket és az alkotmányt, és ezt már nem tűrhetik szótlanul a tisztességes emberek.