Hadititkokat sejtenek az alpesi mészárlás mögött

gyilkosság a Francia-Alpokban, rózsacsokor a gyilkosság helyszínén, a franciaországi Chaveline mellett
Vágólapra másolva!
Hadiipari kapcsolatok, iraki múlt és egy állítólagos gazdag örökség miatt kialakult viszály is felmerült a Francia-Alpokban meggyilkolt brit család lemészárlásának hátterében. Úgy tűnik, a francia rendőrök egyelőre sötétben tapogatóznak, ezért nagyon sokat várnak a súlyosan sérült idősebbik lány vallomásától.
Vágólapra másolva!

Kik lehettek a gyilkosok, mi volt a motivációjuk? Valóban véletlen áldozat-e a francia biciklis? Mi köze az egészhez a brit titkosszolgálatnak, Szaddám Huszeinnek és az európai hadiiparnak? Mit kerestek a család otthonánál a tűzszerészek? Egyelőre csak a kérdések sokasodnak a múlt szerdán a Francia-Alpokban meggyilkolt brit család ügye körül.

Saad al-Hilli iraki születésű brit mérnököt, feleségét, anyósát és egy francia kerékpárost a múlt szerdán gyilkolták meg hidegvérrel a Francia-Alpok egyik kedvelt turistaútvonalán. Mindhármukkal lőfegyverrel végeztek, két-két golyót kaptak a fejükbe ismeretlen gyilkosuktól. A francia nyomozók szerint a helyszínen talált 25 töltény, az áldozatok halálát okozó fejlövések arra utalnak, hogy profi gyilkos vagy gyilkosok lehettek az elkövetők, akik azonban mégis életben hagytak két szemtanút: al-Hilli kislányait.

Egyiküket ugyan vállon lőtték és betörték a fejét, de már túl van az életveszélyen, egy grenoble-i kórházban ápolják. A másik kislány - aki az édesanyja és nagyanyja szoknyája alatt bújt el - sértetlenül megúszta, de sokkot kapott. A francia rendőrök is csak nyolc órával a gyilkosság felfedezése után találták meg elhunyt anyja lábai mögött.

Még járt a kocsi motorja

A gyilkosságot a brit légierő veterán tisztje fedezte fel, aki éppen arra kerékpározott. Előbb a járó motorú autó tűnt fel neki, majd a kocsi mögül kitántorgott elé és összeesett a meglőtt nagyobb lány, Zainab. A férfi stabil oldalfekvésbe helyezte a sérültet, értesítette a mentőket és a rendőröket, majd közelebb ment a kocsihoz. Három halottat látott odabent, amikor az ablakon benyúlva megpróbálta leállítani az autó még járó motorját. A kocsi mellett még egy ember feküdt: egy helyi férfi, aki kerékpárjával alig pár perccel korábban hagyta le a brit veteránt az egyik népszerű kirándulóhelyhez vezető úton.

A francia rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva csak kevés információt adott közre az ügyről. Kiderült, hogy rendőrségi pszichológusok segítségével már ki tudták hallgatni a kisebbik lányt, aki azonban azon kívül, hogy azonosította a szüleit, használható információval nem tudott szolgálni. A kislány vasárnap haza is utazott.

Aznap felébresztették a mesterséges kómából az idősebb lányt, akit többször is meg kellett műteni, de ő még nincs kihallgatható állapotban. Pedig tőle kulcsfontosságú információkat várnak. "Talán tud valamit mondani arról, hogy hányan voltak és hogy néztek ki a támadók, vagy beszámol más részletekről, amelyek közelebb vihetnek bennünket az ügy megoldásához" - közölte Eric Maillaud, a nyomozást vezető francia ügyész.

Tűzszerészek a háznál

Az idősebb lány a kocsi anyósülésén utazott, amikor a BMW az erdei úton haladt, Chevaline falu fölött. A gyilkosság helyszínén azonban már kiszállt a kocsiból, az egyik erdei ösvény kiindulópontjánál parkoló autó mellett állt, amikor vállon lőtték, és a koponyáját betörve fejbe ütötték. Francia lapok szerint az ő életét az menthette meg, hogy feltűnt a francia kerékpáros, akivel szintén végzett a gyilkos, de közben elfogyhatott a lőszere.

Forrás: AFP/Max Nash

A francia nyomozók hosszú és összetett nyomozásra számítanak, és igyekeznek felderíteni minden apró részletet, ami az ügy megoldásában segítségükre lehet. Vasárnap például elkezdték átvizsgálni a gyilkosság helyszínének négy négyzetkilométeres körzetét, a múlt hét végén pedig francia nyomozók utaztak Nagy-Britanniába, hogy részt vegyenek a család otthonának átkutatásában, a munkatársak és a hozzátartozók kihallgatásában. Itt hétfőn reggel kitelepítettek több szomszédot, és a tűzszerészeket is riasztották, de délutánra megszüntették ezeket az óvintézkedéseket.

A család lakókocsiját és sátrát vasárnap vizsgálták át Franciaországban. A lakókocsiban többek között találtak egy laptopot, de vizsgálják az autójukban talált két mobiltelefon tartalmát is. A franciák kapcsolatba léptek a svájci és az olasz rendőrökkel is, feltételezéseik szerint a gyilkosok ezekbe az országokba menekülhettek. A gyilkosságot felfedező brit férfi egy motorkerékpárt és egy sötét, talán zöld színű négykerék-meghajtású kocsit látott, míg egy közelben lakó nő lejjebb az úton egy fekete pólós férfi által vezetett fehér Peugeot-ra figyelt fel, amely nagy sebességgel haladt, és majdnem összeütközött vele.

Egy fegyvert azonosítottak

Az, hogy az áldozatok mindegyikét automata fegyverből leadott két fejlövéssel ölték meg, a nyomozók szerint arra utalhat, hogy profi bérgyilkos volt az elkövető. Hétfőn a francia rendőrség közölte, hogy az összes áldozatot ugyanazzal a fegyverrel gyilkolták meg, és ugyanebből származó golyó sebesítette meg az idősebb lányt is. Korábban a nagy mennyiségű, rövid időn belül leadott lövés miatt több támadót és fegyvert valószínűsítettek. Az eddigi adatok szerint a gyilkos az autó mellett állt, és közelről adta le a lövéseket az áldozatokra.

Forrás: AFP/Philippe Desmazes
A gyilkosság helyszíne

A gyilkosság hátterében álló motivációt is igyekeznek feltárni, de feltételezéseikről egyelőre csak szűkszavúan nyilatkoztak. A francia ügyész a múlt héten jelezte, brit kollégáik arról informálták őket, hogy a Saad al-Hilli és bátyja, Zaid közötti családi viszály is lehet az ügy hátterében, de ezt az Angliában élő testvér tagadta. Őt egyelőre tanúként hallgatják ki.

Kedvelt szomszéd

A jómódú környéken élő, ismerősei által példás családapaként és jó szomszédként leírt férfi és hozzátartozói kegyetlen meggyilkolásának ügye nagy visszhangot keltett a brit sajtóban.

Az állítólagos családi viszályról azt írták, hogy a testvérek az egymillió font értékű örökségen vesztek össze, ami egy éve elhunyt apjuk után maradt. Többek között franciaországi, svájci, spanyolországi és iraki ingatlanok kerültek szóba.

Forrás: AFP/Justin Tallis
Helyszínelők a surreyi házban

Az első hírekben szó esett rablógyilkosságról, és felmerült az is, hogy egy drogüzlettel kapcsolatban, tévedésből gyilkolták meg a családot. Sorra kerülnek elő a különböző összeesküvés-elméletek is, amelyeket csak táplál a férfi foglalkozása: mérnök volt, aki egy hadiipari megrendeléseket is teljesítő, műholdakkal foglalkozó cégnél dolgozott.

Ügynökök és hadititkok

Al-Hilli a Surrey Satellites Technology Limited nevű, Guildford közelében található cég alkalmazásában állt, és a Telegraph brit lap szerint munkatárásaival közelebbről meg nem határozott munkát végeztek a vezető európai légügyi és hadiipari konglomerátum, az European Aeronautic Defence and Space (EADS) számára. A lap szerint ezért a nyomozók azt is vizsgálják, hogy a hadiiparhoz fűződő kapcsolatainak köze lehetett-e a gyilkossághoz. A francia nyomozók ki is akarják kérdezni a munkatársait.

A brit lap szerint a férfit titkos szerződés kötötte az egyik legnagyobb brit hadiipari céghez, de kollégái azt állítják, nem volt semmilyen titok a munkájában, nem kellett például titoktartási nyilatkozatot sem aláírnia a cégnél.

Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A Mirror brit lap al-Hilli korábbi munkahelyeként említi a Rutherford Appleton kutatóközpontot, amely űrkutatáshoz és részecskefizikához kapcsolódó munkát végez. Al-Hilli az 1980-as években volt itt alkalmazott, és egy munkatársa szerint akkoriban egy olyan részecskegyorsítón dolgozott, amelynek segítségével radioaktív anyag állítható elő.

Brit ügynökök figyelték

A lap felelevenítette, hogy ugyancsak a Rutherford Appleton intézetben dolgozott a 2000-es évek elején Adlene Hicheur francia-algériai kutató is, akit az idén májusban Franciaországban öt év börtönre ítéltek terrorcselekmények előkészítése miatt. A francia rendőrség korábban azt állította, hogy Hicheur a francia alpesi vadászok Annecyben található bázisa ellen tervezett merényletet.

Érdekesség, hogy a helyszínen meggyilkolt francia kerékpárosnak is köze volt az atomiparhoz: a 45 éves, háromgyerekes apa, aki éppen szabadságát töltötte, a helyszíntől 20 kilométerre fekvő Uginében található Cézus kutatóintézet alkalmazásában állt. A Cézusban cirkóniumalapú ötvözeteket fejlesztenek, a cirkóniumot többek között atomerőművekben alkalmazzák reaktorszerkezeti anyagként, bár a cirkónium-dioxidnak a fogászati alkalmazása is elterjedt.

A lapok előszedték al-Hilli iraki múltját is. Az 1978-ban családjával Szaddám Huszein rezsimjének üldöztetése elől menekülő férfi családjának a bulvárlapok értesülései szerint ipari üzeme volt Irakban, amelyet a Szaddámék kisajátítottak. A Mirror iraki forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a közelmúltban elutazott hazájába, ahol sikertelenül próbálta meg visszaszerezni az üzemet.

Más lapok egy szomszédjára hivatkozva arról számoltak be, hogy a 2003-as iraki invázió idején a brit titkosszolgálat megfigyelés alatt tartotta a férfit, és akkoriban állítólag mindenhová követték.