2014-ig elhagyják a britek Afganisztánt

Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia a következő két évben kivonja katonáit Afganisztánból - jelentette be David Cameron kormányfő. Beszélt arról is, hogy nem örül Skócia függetlenségi népszavazásának, illetve arról, hogy további megszorításokat fognak meglépni.
Vágólapra másolva!

Az Afganisztánban szolgáló brit haderő mindenfajta harci tevékenysége befejeződik 2014 végére - mondta David Cameron brit miniszterelnök. A kormányzó Konzervatív Párt Birminghamben megrendezett éves kongresszusát záró felszólalásában kijelentette azt is, hogy addigra a 9500 fős brit kontingens csaknem összes katonája elhagyja Afganisztánt.

Belpolitikai kérdésekről szólva alig burkolt súlyos bírálattal illette a skót kormányt a Skócia függetlenségéről 2014-re meghirdetett népszavazás miatt. Cameron kijelentette azt mondta, a brit kormány sok mindent el akar érni, de semmi nem lehet fontosabb az Egyesült Királyság megőrzésénél.

A kormányfő felszólította a konzervatívokat, hogy "minden rendelkezésre álló eszközzel" szálljanak szembe a referendum célkitűzésével, mert "együtt jobbak vagyunk, és csak együtt biztosítható az ország felemelkedése".

A gazdaság recessziós helyzetéről szólva Cameron kijelentette, hogy "nehéz, fájdalmas" döntéseket kell hozni, ellenkező esetben "Nagy-Britannia soha nem lesz az, ami volt".

George Osborne pénzügyminiszter már a kongresszus hétfői munkanapján jelezte, hogy a kormány további kiadáscsökkentő és bevételnövelő intézkedéseket tervez. Osborne kijelentette, hogy a jómódúak várhatóan adóterheik növekedésére számíthatnak, hozzátette ugyanakkor, hogy a költségvetést nem lehet "csak a gazdagok pénztárcájából" kiegyensúlyozni.

A pénzügyminiszter közölte, hogy az eddig tervezett 18 milliárd fonton túl a kormány még további 10 milliárd fonttal csökkenti a jóléti kiadásokat a 2016-2017-es pénzügyi évig, tekintettel arra, hogy a brit gazdaság gyengélkedése hosszabb ideig tart a korábban vártnál.

Szerdai beszédében David Cameron is kijelentette, hogy a brit gazdaság a pénzügyi válság idején súlyosabb károkat szenvedett a korábban gondoltnál, és a helyreállítás tovább tart a reméltnél. Hozzátette, hogy a világgazdaság és különösen az euróövezet a vártnál sokkal gyengébb teljesítményt mutat az elmúlt két évben.

Cameron szerint ugyanakkor a jelenlegi brit kormánykoalíció már jelentős előrelépéseket is tett, az utóbbi két évben például 25 százalékkal csökkent az államháztartási hiány, és ennek köszönhető, hogy a brit költségvetést rekord alacsony piaci kamatszint mellett lehet finanszírozni.

A kormányfő a sikerek között említette, hogy a koalíció eddigi két éve során egymilliónál több munkahely jött létre a magánszektorban. Ez két év alatt nagyobb nettó munkahelyszám-gyarapodás, mint amennyit a Munkáspárt vezette előző kormány tíz év alatt elért - mondta szerdai beszédében a brit miniszterelnök.