Elfogadta a francia kormány a melegházasságot

Vágólapra másolva!
Elfogadta a melegházasságot engedélyező törvényt a francia kormány. A jogszabály jövőre léphet életbe. Ellenzői szerint ezzel oda lesz a család, de a kormányban egyesek még tovább mennének.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyta az azonos nemű párok házasságát lehetővé tevő törvényjavaslatot a francia szocialista kormány szerdán. A jogszabály értelmében gyerekek örökbefogadására is lehetőségük lesz a meleg pároknak. A jogszabály még nem lép életbe, a francia törvényhozásnak is jóvá kell hagynia, a képviselők januárban tárgyalnak majd róla.

Franciaországban már most is elismerik a meleg párok élettársi kapcsolatát, a házasság engedélyezését Francois Hollande idén tavasszal megválasztott elnök ígérte meg a kampányban. Ez az egyik legvitatottabb intézkedése a kormánynak, a jogszabály ellen több mint ezer polgármester és a katolikus egyház is tiltakozott.

Forrás: AFP/Francois Guillot
Hollande egy melegfelvonuláson 2006-ban - megígérte

Hollande szerint a törvény elfogadása "nemcsak egyesek, hanem az egész társadalom számára előrelépést jelent". Andre Vingt-Trois bíboros, a francia püspöki konferencia elnöke ugyanakkor a "legnagyobb átverésnek" nevezte a jogszabályt. "Ezzel vége a családnak, vége van gyerekeink fejlődésének, oda az oktatás" - idézett a BBC egy konzervatív francia képviselőt. A kormányban ugyanakkor többen még tovább mennének: van, aki azt szorgalmazza, hogy az állam finanszírozza a meleg párok mesterséges megtermékenyítését.

A törvény - ha a parlament is jóváhagyja - 2013-ban léphet életbe, ezzel Franciaország lehet a 12. ország, ahol engedélyezik az azonos neműek házasságát.