Pontát kérte fel kormányalakításra a román elnök

Vágólapra másolva!
Victor Ponta tisztségben lévő kormányfőt, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, a parlamenti választásokon győztes Szociálliberális Szövetség (USL) miniszterelnök-jelöltjét bízta meg kormányalakítással Traian Basescu államfő, miután konzultált a parlamenti pártok vezetőivel - közölte hétfőn a román elnöki hivatal.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a találkozón a parlamenti pártok részéről nem hangzott el más személyi javaslat, így Traian Basescu aláírta az elnöki rendeletet, amelyben megbízza Pontát kormányalakítással.

Victor Pontának az alkotmány szerint tíz nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy összeállítsa a kabinet névsorát, bemutassa a kormány programját, majd bizalmat kérjen a parlamenttől. Ponta korábban jelezte, hogy reményei szerint az új kormány már a karácsonyi ünnepek előtt hivatalba lép.

Először fordult elő, hogy Traian Basescu nem személyesen jelentette be, hanem közleményben tudatta, kit jelöl miniszterelnöknek. A jobboldalhoz közel álló államfő korábban éretlen, kétszínű politikusnak nevezte Victor Pontát, és egyértelműen utalt arra, hogy másodszor nem ad neki kormányalakítási megbízást. Mivel azonban az USL a választásokon megszerezte a parlamenti helyek kétharmadát, az egyértelmű választói felhatalmazással Basescu nem szállt szembe, és a pártszövetség jelöltjét kérte fel kormányalakításra.

A 40 éves, jogász végzettségű Victor Ponta Adrian Nastase korábbi szociáldemokrata miniszterelnök tanítványa és pártfogoltja, akit 2010-ben választottak meg a PSD elnökévé. Ponta a Romániában jobboldali pártnak számító Nemzeti Liberális Párttal (PNL) lépett szövetségre közös ellenfelük, Traian Basescu államfő ellen, megalakítva a Szociálliberális Szövetséget, amely mind a júniusi önkormányzati, mind a decemberi parlamenti választásokon egyértelmű győzelmet aratott.