Az államfő lemondására számítanak Berlinben

Vágólapra másolva!
Hamarosan bejelentést tesz Christian Wulff, Németország támadások kereszttüzébe került államfője, majd a kancellár is a sajtó elé áll. Az elnök mentelmi jogát az ügyészség egy vesztegetési ügyben szeretné felfüggesztetni, ez a végső csapást mérheti amúgy is megtépázott tekintélyére.
Vágólapra másolva!

Christian Wulff német szövetségi elnök állítólagos lemondásának híre terjed Németországban. Wulff délelőtt 11 órakor tesz sajtónyilatkozatot, majd rögtön utána, fél 12-kor megszólal Angela Merkel kancellár is, aki lemondta péntekre tervezett olaszországi látogatását.

A lemondásról szóló spekulációk az után kezdtek terjedni, hogy a hannoveri államügyészség csütörtökön bejelentette: az államfő mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezik. A korábban példa nélküli lépésre azért lenne szükség, mert az ügyészek gyanúsítottként szeretnék meghallgatni Wulffot egy vesztegetési ügyben folyó nyomozásban. A szövetségi elnök mentelmi jogát a Bundestag, a parlament alsóháza függesztheti fel.

A már korábban is a sajtó és az ellenzéki támadások kereszttüzében álló Wulff egy régi barátja és üzlettársa, David Groenewold filmproducer miatt kerülhet bajba. A gyanú szerint 2007-ben, amikor Wulff még Alsó-Szászország miniszterelnöke volt, Groenewold fizette a kormányfő és felesége nyaralását egy ötcsillagos szállodában az észak-németországi Sylt szigetén. Ez tiltott adománynak, sőt vesztegetésnek is minősülhet, hiszen nem sokkal korábban a tartományi kormány négymillió euró értékben kezességet vállalt Groenewold egyik érdekeltségéért.

Wulff nem először kényszerül magyarázkodni korábbi politikai tevékenysége és üzletemberekhez fűződő kapcsolata miatt. Az államfő korábban elfelejtett bevallani egy üzletembertől házvásárlásra kapott magánkölcsönt, amit később igyekezett letagadni. Tavaly decemberben pedig megfenyegette az erről cikket közlő Bild című bulvárlap főszerkesztőjét, és állítólag a kiadót is megpróbálta befolyásolni, hogy a cikk ne jelenjen meg.

Németországban az az általános vélekedés alakult ki, hogy Wulff politikai szívességekért cserébe élvezhette a gazdag vállalkozók támogatását. A Spiegel című lap például azt állította, hogy a BW Banknak is jó oka volt kedvező kölcsönt nyújtani Wulffnak, aki tartományi miniszterelnökként jelentős szerepet játszott a Porsche sportkocsigyártó megmentésében, amely a BW Bank tulajdonosának, a Landesbank Baden-Württembergnek az egyik fontos ügyfele volt.

Wulff esetleges távozása kellemetlenül fogja érinteni Merkel kancellárt is, aki maga javasolta elnöknek párttársát, miután Horst Köhler 2010. május végén lemondott posztjáról. Merkelnek már Wulff elfogadtatása is nehezen ment, az államfőt választó speciális testület csak a harmadik szavazási körben választotta meg, ami kínos órákat eredményezett a kancellárnak (erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat).