Nem tudja megtörni Homsz városát a szíriai hadsereg

Vágólapra másolva!
Homsz három hete tartó ostroma ellenére újabb tüntetést szervez a szíriai ellenzék péntekre. Közben hetven ország képviselői konferencián keresik a megoldást a szíriai helyzetre. Feltehetően újabb szankciókat helyeznek kilátásba, és a Szíriai Nemzeti Tanácsot nevezik meg a szíriaiak legitim képviselőjének.
Vágólapra másolva!

A hadsereg pénteken folytatta a közép-szíriai Homsz ágyúzását, a lázadók erősségének számító Bába-Amr negyedben a reggeli órákban két civil halt meg - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja.

A három hete tartó tüzérségi támadásnak, amelyet Bassár el-Aszad elnök rendszere folytat a stratégiai fontosságú Homsz város megtörésére, már eddig több száz halottja volt. A Szíriai Forradalom 2011 című Facebook-oldal szerint a felkelő aktivisták jelszava a péntekre szervezett tüntetésekre a "Felkelünk érted, Bába-Amr!".

A tervezett tüntetések idején, pénteken Tuniszban nemzetközi értekezletet tartanak, amelyen várhatóan a Szíriának nyújtandó humanitárius segítségről és a Damaszkuszra gyakorolt nyomás fokozásáról döntenek. Oroszország és Kína, Szíria két kulcsfontosságú szövetségese azonban nem lesz jelen a találkozón. Mindkét országot bírálták a nyugati és az arab hatalmak, amiért nem szavazta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozattervezetét Szíriáról.

Az Arab Liga által szervezett konferencián hetven ország képviselteti magát. Egy olyan határozatot készülnek elfogadni, amely azonnali tűzszünetet követel Szíriától, és újabb szankciókkal fenyegeti az Aszad-rezsimet, ha nem tesz eleget a felszólításnak.

A határozat feltehetően komoly támogatást jelent az ellenzéknek is, mivel a Szíriai Nemzeti Tanácsot nevezi meg a szíriaiak legitim képviselőjének.

A BBC bejrúti tudósítója szerint a konferencia aligha győzi meg Damaszkuszt arról, hogy megváltoztassa hozzáállását a felkeléshez, de nagyobb lesz a nyomás az Aszad-rezsimen.

A konferencia előtt Kofi Annan volt ENSZ-főtitkárt nevezték ki az ENSZ és az Arab Liga szíriai ügyekkel foglalkozó különmegbízottjának. Az ENSZ jelenleg azt tartja a legfontosabbnak, hogy garantálja a humanitárius segélyek eljutását Szíriába, ami a különmegbízott egyik feladata lesz.