Felsorakozott Kofi Annan mögé az ENSZ BT

Vágólapra másolva!
Egyhangúlag támogatták a volt ENSZ-főtitkárnak a javaslatait a szíriai vérontás megállítására. A nem kötelező érvényű elnöki nyilatkozat tűzszünetre szólítja fel a szíriai kormányt és az ellenzéket.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag nyilatkozatot fogadott el, amelyben támogatásáról biztosította Kofi Annan volt ENSZ-főtitkárnak a szíriai vérontás megállítására tett javaslatait.

A nem kötelező érvényű elnöki nyilatkozat a szíriai kormányt és az ellenzéket egyaránt tűzszünetre, politikai tárgyalásokra szólította fel, valamint arra, hogy a humanitárius segítségnyújtás érdekében napi két órára szüntessék be a harcokat.

A nyilatkozat egyúttal arra is felszólította Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát és az ellenzéket, hogy haladéktalanul kezdjék meg a jóhiszemű együttműködést Annannal, az ENSZ és az Arab Liga által meghatalmazott nemzetközi közvetítővel.

Annan, aki az ENSZ és az Arab Liga megbízásából közvetít Szíriában, a múlt pénteken fordult a Biztonsági Tanácshoz azzal a kéréssel, hogy az eddiginél határozottabban támogassa erőfeszítéseit a szíriai vérontás befejezése érdekében.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elfogadott nyilatkozata okot ad arra a reményre, hogy a kormányzat és az ellenzék közötti politikai párbeszéd váltja fel a vérontást Szíriában - mondta a német, az orosz és a lengyel külügyminiszter szerdán Berlinben.

A három külügyminiszter eszmecseréje után Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője hangsúlyozta: a BT olyan nyilatkozatot fogadott el, amely nem tartalmaz ultimátumot és nem firtatja, hogy melyik fél visel nagyobb felelősséget a konfliktus kialakulásáért. Lavrov hozzátette, hogy Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, az ENSZ és az Arab Liga által meghatalmazott nemzetközi közvetítő hamarosan Moszkvába látogat.

Guido Westerwelle hangsúlyozta: a BT nyilatkozata világossá teszi a damaszkuszi vezetés számára, nem számíthat arra, hogy Oroszország feltétel nélküli kiáll mellette. Lavrov ugyanakkor jelezte, Oroszország továbbra sem támogatja, hogy az ENSZ BT határozatban - a nyilatkozatnál magasabb fokú dokumentumban - foglalkozzon a szíriai helyzettel.

Irántól kaphat fegyvert Szíria

Közben az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában azzal vádolta meg Iránt, hogy fegyvereket szállít a szíriai kormánynak, amelyeket az a saját népe ellen fordít.

Az amerikai, a brit és a francia diplomaták aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy jelentések szerint Irán az ellene életbe léptetett ENSZ-szankciók megsértésével, fegyverrel látja el az Aszad-rezsimet. A világszervezet által az iráni nukleáris program miatt életbe léptetett büntetőintézkedések értelmében Teherán számára tilos a fegyverkivitel.