Az EU-biztosok is bojkottálják az ukrajnai foci-Eb-t

Vágólapra másolva!
Egyetlen EU-biztos sem utazik Ukrajnába a 2012-es futball Európa-bajnokságra - jelezte csütörtökön az EU kijevi missziója. Korábban  az Európai Bizottság elnöke jelezte, hogy nem lesz ott a sporteseményen. Bár José Manuel Barroso nevében elfoglaltságra hivatkozott titkársága, valójában valószínűleg a bizottság elnökét is ugyanaz: a Julia Timosenko volt ukrán kormányfő fogvatartása elleni tiltakozás tartja vissza a részvételtől, ami számos európai vezetőt. A lengyel állam- és kormányfő viszont rossz megoldásnak tartja a bojkottot.
Vágólapra másolva!

"Tudomásunk szerint José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének nem áll szándékában Ukrajnába utazni, illetve megtekinteni a 2012-es futball Európa-bajnokság egyetlen eseményét sem" - közölte a Facebookon az EU kijevi képviselete, hozzátéve, hogy "a bizottság elnökének álláspontját valamennyi európai biztos is osztja", vagyis együk sem lesz ott a június 8-án kezdődő sporteseményen.

A képviselet tájékoztatása szerint Barroso elnök az Európa Bizottság tagjainak május 2-i ülésén vetette fel a kérdést.

Bár a kijevi EU-misszió közleménye nem tért ki a biztosok távollétének okára, korábban több európai vezető - legutóbb például az osztrák kormány - is lemondta az Eb ukrajnai eseményein való részvételt tiltakozásul az ellen, ahogyan az ukrán hatóságok az ország volt miniszterelnökével, a börtönbüntetését töltő Julija Timosenkóval bánnak.

Bronislaw Komorowski lengyel államfő szerdai kijelentése szerint ugyanakkor nem ért egyet a tiltakozókkal: "a Nyugatnak nem lenne szabad bojkottálnia a júniusi labdarúgó Európa-bajnokság eseményeit, mert az hátráltatná az ország európai integrációs törekvéseit, és ismét Moszkva karjába taszítaná Ukrajnát - mondta az államfő. Hozzá hasonlóan ellenzi a bojkottot csütörtöki kijelentése szerint Donald Tusk, Lengyelország miniszterelnöke is.

A futball-Eb-vel párhuzamosan sorra mondják le részvételüket a közép-európai államfők május közepi ukrajnai csúcstalálkozójának meghívottjai is.

Az ukrán külügyminisztérium a sport átpolitizálására tett "romboló kísérletnek" minősítette a futball-Eb EU-bojkottját.

"Destruktívnak tartjuk azokat a kísérleteket, amelyek célja, hogy átpolitizálják a sporteseményeket, amelyek ősidők óta kiemelkedő szerepet játszottak a népek közti megértés és egyetértés javításában" - áll a minisztérium csütörtöki közleményében.

Vlagyimir Putyin orosz államfő csütörtökön ugyancsak ellenezte a tiltakozás ezen formáját, hangsúlyozva, hogy a politikát nem szabad összekeverni a sporttal.

"Tartom magam a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alapelvéhez, amely szerint a sport a politikán kívül áll" - mondta az orosz politikus, hozzátette ugyanakkor, hogy szívesen fogadnák orvosi kezelésre bármely oroszországi gyógyintézetben a volt ukrán kormányfőt.

Arról, hogy Orbán Viktor részt vesz-e a sporteseményen, a miniszterelnök szóvivője szerint még nem született döntés. Szijjártó Péter, a Népszabadság megkeresésére annyit mondott, hogy "a kormányfő naptára nagyon sűrű az adott időszakban".