Ketten meghaltak és kilencen megsebesültek, amikor egy férfi a járókelők közé lőtt a New York-i Empire State Building közelében pénteken - közölte a New York-i rendőrség. A lövöldöző egyik kollégája meghalt az egyik lövéstől, a másik halott pedig az elkövető, akit rendőrök öltek meg. A rendőrség szerint egy munkahelyi vita miatt nyúlt fegyverhez a lövöldöző.

Az Ötödik sugárút és a 34. utca kereszteződésében helyi idő szerint reggel kilenc óra után néhány perccel történt lövöldözésben legalább kilencen megsebesültek. A CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozó egyik szemtanú szerint az elkövető egy lefűrészelt csövű puskának látszó fegyverrel üldözött valakit, majd az épület bejárata előtt lelőtt egy embert.

Az 53 éves ámokfutó áldozata egy korábbi kollégája, egy 41 éves férfi. Raymond Kelly New York-i rendőrfőnök tájékoztatása szerint a lövöldöző férfit egy éve bocsátották el munkahelyéről, emiatt kezdett ámokfutásba egykori munkaadójának épülete előtt.

Forrás: AFP/Andrew Kelly

A kilenc sebesült - két nő és hét férfi - állapota nem életveszélyes. A rendőrfőnök azt mondta, lehet, hogy egyeseket a rendőrök lövései sebesítették meg. A rendőrfőnök közölte, hogy a nyomozás folyamatban van, az ügy részletei még nem teljesen világosak.

Egy közelben dolgozó munkás szerint a férfi fejbe lőtte áldozatát, majd miután az földre rogyott, még egy lövést adott le a testére, és nyugodtan elsétált. Szemtanúk szerint az Empire State Buildingben pánik tört ki a lövések hallatán, egyesek azt hitték, hogy az ámokfutó az épületen belül lövöldözik.

A 102 emeletes Empire State Building New York egyik jelképe, közismert turistalátványosság, elkészülte után negyven évig volt a világ legmagasabb épülete. A World Trade Center ikertornyainak 2001. szeptember 11-i elpusztítása óta ismét a város legmagasabb épülete. A lövöldözés a reggeli csúcsforgalomban történt.

Forrás: AFP/Andrew Kelly

Michael Bloomberg New York-i polgármester azonnal a helyszínre sietett, ahol "szörnyű tragédiának" nevezte az eseményt. Egyúttal megköszönte, hogy a rendőrök és civilek "hősies" fellépése megakadályozta, hogy még nagyobb tragédia történjen. A fegyvertartási szabályozás szigorításáért korábban többször hevesen kiálló polgármester emlékeztetett rá, hogy New York az Egyesült Államok legbiztonságosabb nagyvárosa, de "nem védett az országos problémát jelentő fegyveres erőszaktól".

Az Egyesült Államokban az elmúlt hetekben több lövöldözés váltott ki megdöbbenést. Július 20-án 12-en haltak meg és 58-an sebesültek meg a coloradói Aurorában egy moziban, amikor egy fiatal férfi tüzet nyitott egy Batman-film bemutatóján. Augusztus 5-én hét ember halálát okozta egy szikh templomnál történt lövöldözés a Wisconsin állambeli Milwaukee külvárosában. Augusztus 13-án a texasi A&M Egyetemen egy ámokfutó három emberrel végzett.