Buldózerrel vág neki az antarktiszi télnek a legendás brit felfedező

2012.09.17. 10:14

A téli évszakban, extrém hidegben akarja keresztülgyalogolni az Antarktiszt egy híres brit felfedező, aki különleges tudományos küldetésével újabb világrekordot szeretne felállítani. Sir Ranulph Fiennes 68 évesen vág neki a jeges kontinensnek, és kutyaszánok helyett ezúttal buldózereket visz magával.

Mínusz 90 fokos hideggel és véget nem érő sötétséggel dacolva szelné át az Antarktiszt legújabb expedícióján a híres brit felfedező, Sir Ranulph Fiennes - írja a BBC. A 68 éves férfi, akit a Guinnes Rekordok Könyve a világ legnagyobb élő felfedezőjeként tart számon, a világon először akar átgyalogolni a déli kontinensen a téli hónapokban, amikor a Föld legextrémebb időjárását kell leküzdeni az antarktiszi jégmezőkön.

Fiennes társával jövő márciusban vágna neki a déli sarkot is érintő 6 hónapos gyaloglásnak, amelyre eddig csak a nyári hónapokban vállalkoztak felfedezők. A BBC-nek azt nyilatkozta, hogy 25 éve még lehetetlennek tartotta volna az utat, de most mégis nekivág, mert ő akar lenni az első, aki teljesíti. Mivel egy norvég kutatócsoport is kacérkodni kezdett az ötlettel, késlekedés nélkül nekivág - mondta.

Forrás: Getty Images/Oli Scaff
Sir Ranulph Fiennes

Az extrém utat csak speciális felszereléssel lehet teljesíteni: a felfedező ezért ezúttal nem maga vontatta szánon húzza majd maga után a felszerelését, hanem különleges buldózerek segítségét veszi igénybe. A BBC szerint két buldózer követi majd a sílécen túrázó Fiennest, a buldózerek pedig ipari szánkókon három konténernyi felszerelést és lakókabint vonatatnak. Mivel az út egyben tudományos expedíció is lesz, a felfedező egy tudományos labort is magával visz.

A felfedező tudományos adatgyűjtést végez majd a klímaváltozásról és a jégréteg változásáról. Útját egyben jótékonysági pénzgyűjtésre is felhasználja, az összegyűjtött pénzt a vakság elleni harcra ajánlja fel. De a fő célja mégis csak a rekorddöntés: "Azért csináljuk, mert szeretünk világrekordokat dönteni" - mondta a BBC-nek. "Néha nem járunk sikerrel, de ez a célunk. Ez a specialitásunk" - tette hozzá Fiennes, aki korábban többek között a Mount Everestet is megmászta nyugdíjasként.