A drónok diktálják a fegyverkezési versenyt

Vágólapra másolva!
Egyre több ország működtet drónokat, sőt akár terroristák is használhatnak robotrepülőket. Egy elemzés szerint a mozgékony robotrepülőkkel szemben tehetetlenek a légvédelmi rendszerek, és emiatt már a legtöbb drónnal rendelkező ország, köztük az Egyesült Államok és Izrael is aggódik.
Vágólapra másolva!

A "drónok háborúja", vagyis a fegyverkezési verseny új formája bontakozik ki - írta elemzésében a Huffington Post amerikai hírportál, amely szerint az Egyesült Államok a pilóta nélküli repülőgépek bevetésével őrületes tempójú fegyverkezési versenyt szít világszerte. A szerző szerint Barack Obama amerikai elnök arra készül, hogy új kereteket szabjon az amerikai pilóta nélküli repülőgépek egyre növekvő használatának, mert az Egyesült Államokon kívül kíméletlen hajsza kezdődött a drónok építése, felfegyverzése és bevetése terén.

A kis méretű, olcsó, halált osztó drónokat a terroristáktól kezdve a kínai néphadseregig bárki felhasználhatja. Ma már több mint 50 ország működtet megfigyelő céllal drónokat, és egyre többük szereli fel őket fegyverekkel. A felfegyverzett drónok jelentős előnyhöz juttatják azok alkalmazóit, legyen szó terrorista csoportokról vagy a globális szuperhatalomról: a kicsiny, gyorsan manőverező gépekkel könnyedén kijátszhatók a nagy támadó gépek ellen tervezett légvédelmi rendszerek.

Október 6-án egy kis pilóta nélküli repülőgép repült be nagy magasságban Izrael területe fölé a Földközi-tenger partvidékén, megcélozva a dimonai atomreaktort. A drón csaknem 60 kilométert tett meg a zsidó állam erősen védett légterében, mielőtt egy F-16-os vadászgép lelőtte. A kicsiny, jól manőverező gépekkel szemben az izraeli légvédelem - benne az Arrow és a Vaskupola rakétavédelmi rendszerével, amely oly hatékonynak bizonyult novemberben a Gáza felől érkező rakéták ellen - már kevéssé hatékony. Az október elején lelőtt drónról a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet utólag közölte: ő szerelte össze és indította el.

Veszélyt jelentenek az anyahajókra is

A Pentagon egy friss tanulmánya szerint ellenséges drónok nagyon komoly veszélyt jelenthetnek az amerikai repülőgép-hordozókra, valamint ellátó és támogató egységekre, amelyeknek korábban nem kellett ilyen fenyegetéssel számolniuk. A Pentagon egy 2012 júliusi tanulmánya megállapította, hogy az amerikai hadseregnek csak korlátozott védelmi eszközei vannak a pilóta nélküli repülőgépekkel szemben: vadászgépeket vagy föld-levegő rakétákat lehet bevetni ellenük.

Az amerikai légierő - amely a világon elsőként, 2001-ben szerelt fel ilyen gépeket nagy pontosságú fegyverekkel, és jelenleg 8 ezer drónt alkalmaz - közel 37 milliárd dollárt kíván fordítani arra, hogy flottája a következő 8 évben 35 százalékkal bővüljön.

Ugyanakkor a szerző szerint az Obama-adminisztráció jelenleg azt vizsgálja, hogyan szabályozhatná az amerikai drónok használatát. Ezt a törekvést azonban bonyolítja a dróntechnológia széles körű terjedése: hogyan tudja korlátozni az Egyesült Államok saját fegyveres drónjainak használatát, ha mások nem tesznek így? A szerző szerint a Pentagon különösen aggódik Kína miatt, amely nemcsak, hogy "riasztó erőfeszítéseket" tesz modern drónok kifejlesztésére és hadrendbe állítására, hanem a technika értékesítését is tervbe vette.

Ha kíváncsi arra, hogy milyen robotfegyverek léteznek jelenleg, és miért veszélyesek a drónok, kattintson ide!