Kiléphet a homályból az Indiában halálra erőszakolt lány

nők helyzete indiában, nemi erőszak, illusztráció
Vágólapra másolva!
A csoportos nemi erőszak áldozatává vált indiai lány nevét mindenkinek meg kellene tudnia - jelentette ki az apja, aki azt szeretné, ha más megerőszakolt indiai nők bátorságot és inspirációt meríthetnének ebből. India-szerte tart még a bűntény után kirobbant tiltakozáshullám. A törvény szerint a nemi erőszak áldozatainak a neve érzékeny adat, és ezért nem hozzák nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra kellene hozni a lányom nevét, hogy tovább inspirálhassa a változást és azokat, akik hozzá hasonlóan nemi erőszakot szenvedtek el - nyilatkozta annak a fiatal nőnek az apja, aki december közepén Új-Delhiben csoportos nemi erőszak áldozata lett. Az apa azt is mondta, hogy szeretné, ha az egész világ megismerhetné a lánya nevét. Ez eddig azért nem volt lehetséges, mert az indiai törvények szerint a szexuális erőszak áldozatainak nevét tilos nyilvánosságra hozni a saját védelmük érdekében.

Az apához hasonlóan az indiai kormány egyik minisztere, Shashi Tharoor oktatásügyi miniszter is sürgette a név nyilvánosság elé tárását, hogy a 23 éves korában elhunyt nőről nevezhessék el azt a törvényt, amely most készül és a nemi erőszak visszaszorítását célozza. "Élő ember volt, nem csupán egy szimbólum" - jelentette ki a miniszter.

Forrás: AFP/Sajjad Huassain
A tragédia sosem látott tiltakozáshullámot indított el India-szerte

"A lányom nem csinált semmit rosszul, küzdött az életéért. Büszke vagyok rá. A nevének a feltárása bátorságot önthetne azokba a nőkbe, akik túléltek hasonló támadásokat. Azt akarom, hogy belőle meríthessenek erőt" - mondta az apa a Sunday People című brit lapnak. Azt is mondta, hogy a tetteseket - akik, összesen hatan, jelenleg rács mögött vannak - fel kellene akasztani.

A BBC szerint a hatóságok eddig különösen komolyan vették, hogy ebben az ügyben ne derülhessen ki az áldozat neve, de nem világos, hogy mi történne, ha az apa maga döntene úgy, hogy nyilvánosan elárulja a lánya nevét.

Az eddig meg nem nevezett újdelhi lány december 16-án a barátjával moziba ment, hogy megnézze a Pi életét. A csodálatos túlélésről szóló film utáni este azonban végzetes rémálommá vált számukra. Felszálltak egy buszra, amelyről azt hitték, hazajutnak vele. Csakhogy a jármű valójában csali volt: a rajta tartózkodók kimondottan lányokra vadásztak, azzal a céllal, hogy a mozgó járműben erőszakolják meg őket. A lányt és a barátját megverték, a lányt pedig megerőszakolták, többen és többször is, az erőszak során vasrudat is használtak. Utána megint megverték őket, és mindkettejüket kidobták a járműből, a lányon áthajtani is megpróbáltak. A nő olyan súlyos belső sérüléseket szenvedett, hogy a múlt szombaton, két héttel az eset után a külföldi gyógykezelés dacára - Szingapúrba vitték, hátha ott rendbe tudják hozni - elhunyt.

India a nők számára valójában a legveszélyesebb országok egyike a világban. A nemi erőszakok száma 2006 és 2011 között India-szerte negyedével nőtt (2011-ben 24 200 esetet regisztráltak országszerte), bár azt nem lehet biztosan tudni, hogy ez valódi növekedés, vagy csak egyre többen mernek a hatóságokhoz fordulni ilyen ügyekben.

A december 16-ai tragédiáról, az azt követő tiltakozásokról és annak társadalmi hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.