Ósdi, de fojtogatja egész Európát

olasz maffia, Marlon Brando a Keresztapa című filmben
Vágólapra másolva!
Legyenek luxuskocsiban parádézó gengszterek, Marlon Brandót utánzó keresztapák vagy a börtönben is aktívan machináló öregemberek, az olasz maffiafőnökök nem csak Szicíliában, Nápolyban és Calabriában jelentenek fenyegetést: messzire ér a kezük Európában és az egész világon. Az Europol feltérképezte az olasz alvilág külföldi kapcsolatait, és kiterjedt, fenyegető erejű hálózatot talált.
Vágólapra másolva!

Az egész világ tudja, mit jelent az olasz szó, hogy maffia, sőt a világon mindenütt így nevezik a szervezett bűnözést. Mindenki tudja, hogy néz ki, hogy öltözik, hogy beszél egy olasz maffiózó a sztereotípiák szerint. Filmek és könyvek százai foglalkoznak ezzel a világgal, színészek építették az egész karrierjüket maffiafőnök karakterek megformálására.

A maffia befolyása óriási az olasz gazdaságban és politikában, ami nem kis dolog, lévén az olasz a világ nyolcadik és az eurózóna harmadik legnagyobb gazdasága. Úgy, hogy egy pár évvel ezelőtti számítás szerint Észtország éves nemzeti össztermékével károsította meg a maffia. Olasz kormányok és vezető politikusok kerülnek rendszeresen kapcsolatba a maffiával vagy maffia-bűncselekményekkel, pár éve pedig megjelentek a maffia legagresszívebb csoportjai külföldön, például Németországban is.

Azt viszont eddig senki nem tudta biztosan, hogy milyen messzire ér el az olasz maffia keze Olaszország határain túl. Az Europol készített erről egy kockázatelemzést, és egyből meg is kongatta a vészharangot: tévedés azt hinni, hogy a Nápoly környéki Camorra, a calabriai 'Ndrangheta vagy a szicíliai Cosa Nostra csak az olasz alvilágon uralkodik.

A Cosa Nostra egyik vezetőjének kőrözési plakátja Forrás: AFP/Fabrizio Villa

Az európai rendőrség mindjárt azzal kezdi, hogy extrém nehézségekbe ütközött, amikor megpróbált információhoz jutni a maffia európai és EU-n kívüli tevékenységéről. Ez már önmagában jól mutatja a nagy szervezett bűnözői csoportok profizmusát. Ráadásul hihetetlenül ügyesek abban, hogy az embereiket különféle hivatalokba ültessék, még olyan területeken is, amelyek messze kívül esnek a birodalmukon. Ebben nem hasonlítanak semmilyen más európai szervezett bűnözői csoportra. A maffia jelenti a legnagyobb alvilági fenyegetést Európa biztonságára - vonja le az egyértelmű tanulságot az Europol.

Család, hatalom, tekintély, terület

Az Europol szerint ez a négy kulcsszó a maffia működésének a megértéséhez. Dél-Olaszország múltja mellett sem lehet elmenni: miközben ugyanis Európa nagyobbik részén évszázadok alatt megszilárdult állami szervezet adott keretet az életnek, Dél-Olaszországban sokáig nem így volt. Itt állandóan egymást váltó, távoli uralkodók szedték az adót anélkül, hogy cserébe az állam legalább biztonságot nyújtott volna az ott élőknek. Valahol itt kezdődnek a maffia gyökerei: olyan vidékeken, ahol a család mindennél fontosabb kötelék, és ahol mindenki úgy gondolja, hogy az állam inkább káros, mint hasznos valami. A törvényben rögzített szabályoknál a család belső törvényei fontosabbak, családhoz tartozni mindennél jobb, így amit az ember tesz, azt a család érdekében kell tennie. Az árulókkal szemben nincs könyörület. Ennél jobb alapot kitalálni sem lehetne egy jól működő szervezett bűnöző csoportnak.

A szervezetet elsősorban a hatalom iránti vágy mozgatja, nem pedig a minél nagyobb gazdagság megszerzése. Amikor 1996-ban és 2006-ban letartóztatták a szicíliai maffia vezetőit, vagyis a "capo di tutti capit", minden főnökök főnökét, kiderült, hogy mindketten szerény körülmények között éltek - azzal a hatalmas vagyonnal összevetve, amelyet csempészetből, pénzmosásból, drogkereskedelemből és egy sor más illegális tevékenységből összegyűjtöttek.

Akinek ereje van, attól félnek, a félelem pedig feltétlen tiszteletet szül a maffia belső szabályai szerint. Tisztelik azt is, akit a maffia befogad, így az Europol szerint számos kisstílű bűnöző hajlandó lemondani a profitja egy részéről a tagsággal járó köztisztelet kedvéért. A presztízs, amit a híres klánokhoz való tartozás jelent, sok Dél-Olaszországban felnövő fiatal számára is vonzóvá teszi az alvilági karriert.

Little Italy, New York. Az itteni maffiát az anyaországhoz fűző szálak sosem szakadtak meg Forrás: AFP/Rieger Bertrand

Afféle árnyékállamként a saját területén a maffia erőszakot alkalmaz, ha kell, igazságot szolgáltat, büntet és jutalmaz, adót, védelmi pénzt, útdíjat szed. Fenyegetésekkel, korrupcióval vagy szívességekkel a helyi választások kimenetelét is befolyásolni tudja. És persze uralja a helyi munkaerőpiacot, a kereskedelmet, a termelést és akár még a közműszolgáltatásokat is. A saját területén kívül persze ennél jóval kisebb befolyással bír, de az Europol szerint ezt sem szabad alábecsülni. A külföldön működőket eltéphetetlen szálak fűzik a helyhez és a családhoz, ahonnan jöttek.

A keresztapa létezik, és imádja Marlon Brandót

A szicíliai maffia valószínűleg a legismertebb alvilági szervezet a világon. Ők nevezték el magukat Mafiának, ez változott a szervezett alvilági csoportok gyűjtőnevévé is. Róluk szól Mario Puzo regénye, A keresztapa, és róluk Francis Ford Coppola filmjei is, amelyek megteremtették a maffiafilmek műfaját. A kialakult kultusz még magukat az igazi maffiózókat is megfertőzte: szinte minden házkutatáson előkerül egy-egy VHS vagy DVD A keresztapa-trilógiáról, sőt bizarr módon utánozzák is a karaktereket: 1974-ben az egyik, bíróság elé állított maffiavezér végig Marlon Brando gesztusait és hanghordozását utánozta a tárgyalásán. A nyolcvanas években - egy, a szicíliaiak New York-i kábítószercsempész tevékenységét részben leleplező nyomozás és tárgyalássorozat nyomán - derült ki, hogy a szicíliai maffia tulajdonképpen a magát Cosa Nostrának nevező klánnal egyenlő.

Marlon Brando a Keresztapa című filmben Forrás: AFP/Photo12

A szicíliai maffia exportálta a befolyását mindenhova, ahol a szigetről elszármazott olaszok élnek, de elsősorban Amerikában tudott terjeszkedni. Az amerikai kapcsolat amúgy régen kezdődött: a Little Italynak hívott múlt század eleji New York-i olasz kolóniában majdnem olyan rendszer épült ki, mint Szicíliában.

A hetvenes években a Cosa Nostrához tartozó családok ráálltak a kábítószerre, és hamarosan a világ legnagyobb heroinelosztóivá váltak, az amerikai piac nyolcvan százalékát ők látták el. Az utóbbi időben az igényekhez igazodva átnyergeltek a kokainra, és ebben még a Camorrával és a 'Ndranghetával is képesek együttműködni. A Cosa Nostra drogkereskedelemből származó profitja dollármilliárdokra rúg.

A legügyesebb gyarmatosítók

A vidéki bandának indult calabriai 'Ndrangheta ma már egyértelműen a világ legveszélyesebb alvilági szervezetei közé tartozik - áll az Europol elemzésében. Ma már jelen van Németországban, Spanyolországban, Hollandiában, Franciaországban, Belgiumban, Svájcban, Kanadában, Kolumbiában, Ausztráliában és az USA-ban is. 2007-ben egész Európa megrökönyödött, hogy a maffia Olaszországon kívül is végez leszámolásos gyilkosságokat. Ez volt a duisburgi mészárlás, hat calabriait lőttek agyon egy pizzéria előtt.

A 'Ndrangheta a felemelkedését részben annak köszönheti, hogy a nyolcvanas-kilencvenes években az olasz hatóságok inkább a Cosa Nostrával voltak elfoglalva. A 'Ndrangheta látta meg először a kokainban rejlő lehetőségeket. Úgy kezdték, hogy fontos embereket raboltak el, főként Észak-Olaszországból. A rokonságot zsarolták, a váltságdíjat begyűjtötték, majd a kábítószer-kereskedelembe forgatták a pénzt.

A 2007-es duisburgi mészárlás megmutatta, hogy külföldön is erős a 'Ndrangheta Forrás: AFP/Armin Thiemer

A szervezet terjeszkedését a gyarmatosításhoz hasonlítják, ilyen jól egyik-másik olasz maffiacsalád sem csinálja ezt - jegyzi meg elismerően az Europol elemzése. A fő drogszállító útvonalakhoz például egész családokat telepít - ez magyarázza, hogy miért tartóztatnak le annyi olasz maffiózót olyan elosztóhelyeken, mint Spanyolország vagy Hollandia.

A 'Ndrangheta évente úgy 44 milliárd eurót keres, főként kábítószer-kereskedelemmel, de pályázati pénzeket is megszerez, pénzmosásban is profi, sőt az illegális szemétlerakásban is igazi nagyhatalom. Egy tanulmány szerint, amelyet az Europol idéz, a 296 klánból, amely az ilyen bűncselekmények mögött beazonosítható a világon, a legtöbb a 'Ndranghetához tartozott.

Hivalkodó gengszterek

A Camorra nem csak Nápolyt, hanem egész Campania régiót uralja. A szervezet tulajdonképpen klánok és családok szövetsége. Vezetőjük nincs, és ez egyrészt csökkenti a Camorra jelentőségét, másrészt viszont a helyi lakosságra nagyobb nyomást helyez. A boltosoknak sokszor több különböző klánnak is kell védelmi pénzt fizetniük, de védelmet végül egyikük sem nyújt nekik igazán.

A Camorra fejesei gyűjtik a luxusautókat. Ezeket egy nápolyi rajtaütéskor foglalták le Forrás: AFP/Carlo Hermann

A Camorra klánjai évtizedek óta különböző felállásban vívnak véres háborút az elsőségért - a tagjaik ezrei estek már áldozatul ennek. Az Europol szerint most éppen a Di Lauro és a Scissionisti család küzd egymással, a tét az a terület, amely a Nápolyban zajló kábítószer-elosztás központja. Hogy ki kerül ki győztesen a harcból, az az európai drogpiacra is hatással lehet. Dél-Amerikában, az Egyesült Államokban, valamint Spanyolországban, Franciaországban, Hollandiában és Németországban működnek.

A Camorra keresztapái amúgy a Cosa Nostrától és a 'Ndranghetától eltérően szívesen élnek fényűző életet: tesznek róla, hogy a tehetősségük meglátsszon a házukon, a sportkocsijaikon, a ruháikon, cipőiken, óráikon és a szeretőiken. 2012 márciusában Andalúziában letartóztatták a Camorrához tartozó Polverino klán fejét és jobbkezét. A hatóságok afféle megelőző csapásként lefoglalták a hozzájuk köthető vagyontárgyakat is: 100 földterületet, 175 lakást, 19 villát, 141 boltot, garázst és raktárat, 43 cég telephelyét, köztük hoteleket, ékszerboltokat, 117 autót, 62 kamiont, 23 motort - összesen mintegy egymilliárd euró értékben.

Az Europol szerint figyelni kell a pugliai maffia tevékenységére is: a befolyásos Sacra Corona Unita csoport például zsarolással, rablásokkal, fegyver-, ember- és cigarettacsempészettel, emberkereskedelemmel egyaránt foglalkozik. Az utóbbi években ugyan rendőrségi akciók sora komoly csapásokat mért a klánokra ezen a vidéken, de ezzel csak átmenetileg vetette vissza őket: a bebörtönzött vezetők nagy része a börtönből irányít tovább, a többi esetben pedig lelkes fiatalok ugranak be helyettük. A pugliaiak szoros kapcsolatokat építettek ki kelet-európai szervezett bűnözői csoportokkal (az Europol elemzése nem szól arról, hogy közelebbről mely kelet-európai országokat érinti ez).

Itt élt a Camorrához tartozó Russo klán Forrás: AFP/Mario Laporta

Ott ólálkodnak már a szélerőművek körül is

Az olasz maffia még csak most kezdi felfedezni a kiberbűnözésben rejlő lehetőségeket - figyelmeztet az Europol. Arra is figyelni kell, hogy hogyan próbálja a különféle bűncselekményekkel megszerzett hatalmas mennyiségű készpénzét befektetni és ezzel tisztára mosni. Például úgy, hogy jó nevű, de gazdasági nehézségekkel küzdő vállalatoknak - például építőipari cégeknek - pénzügyi segítséget ajánl. A segítség ára viszont az, hogy a maffia átveszi az irányítást, többnyire strómanok révén. A cég ezután minden szolgáltatását vagy áruját olyan olcsón kezdi el kínálni, hogy a versenytársai már nem tudják tartani a lépést, így a csőd szélére kerülnek. Ekkor pedig hozzájuk is bekopogtat egy segítőkész és elképesztően gazdag valaki. A maffia újabb, legálisan működő vállalathoz jut, és ez így megy tovább.

Az építőipar mellett felbukkant az utóbbi időben egy másik terület is, amelyre az Europol szerint a maffia szemet vetett: a zöld beruházások. Egyre többször fektetnek be például szélerőművekbe - figyelmeztet az Europol. Az elemzés szerint a környezetvédelmi beruházások azért is ideálisak a maffia számára, mert óriási pénzekhez juthatnak általuk: a környezetvédelemre az EU a költségvetése jó nagy szeletét áldozza, a pályázatok körül pedig rögtön ott ólálkodik a szemfüles szervezett bűnözés.