Kínzás közben halt meg egy kínai állami vezető

Vágólapra másolva!
A kínai kommunista párt korrupció miatt hallgatta ki a 42 éves férfit. A családja szerint többször egy vízzel teli fürdőkádba nyomták a fejét.
Vágólapra másolva!

Bíróság elé kell állniuk Kelet-Kínában a kommunista párt vizsgálóinak, akik korrupciós ügyben faggattak egy 42 éves állami vállalati vezetőt, és közben időnként jeges vízbe nyomták a fejét. A férfi belehalt a vallatásba.

Jü Csi-jit, egy ipari befektetőcsoport főmérnökét a Csöcsiang tartományi Vencsou városban öt helyi, a pártapparátushoz tartozó nyomozó, valamint egy ügyészségi alkalmazott vonta kérdőre még áprilisban. A különböző szintű fegyelmi ellenőrző bizottságok párttagok esetében saját hatáskörben járhatnak el, és többnyire csak ez után, a gyanú fennállásával veszi át az ügyet a rendőrség, az állami igazságszolgáltatás.

Jü özvegye korábban azt nyilatkozta, hogy március elsején látta utoljára a férjét, a pekingi repülőtéren, útban haza, Vencsouba. Napokkal később kapott értesítést Jü vállalatától arról, hogy a férjét fegyelmi vétség gyanúja miatt vizsgálják, de hozzátették, hogy "nem kell nagy felhajtást csinálni körülötte". Férje "véletlen haláláról" április 9-én kapott hírt.

A férfi ütések és zúzódások nyomat viselő testéről a család fényképeket hozott nyilvánosságra mikroblogján, és ezzel kényszerítették ki az ügyészi vizsgálatot. A boncolás a halál okaként légzési elégtelenséget állapított meg. Egyes hírek szerint a férfit a 38 napos fogsága során meztelenre vetkőztették, és a fejét rendszeresen egy fürdőkád vizébe nyomták. Végül a kórházban halt meg. Jü kihallgatóit május közepén vették őrizetbe, majd egy hónappal később letartóztatták őket.

A párt által lefolytatott fegyelmi eljárások létezése közismert, azokat külön - erre kialakított - helyszíneken végzik, de az ottani történések részleteiről csak időnként szivárognak ki részletek. Az eljárásra a kínai nyelvben egy külön szó van, suangkujnak nevezik. Hivatalos adatok szerint a párt tavaly csaknem 160 ezer ember ügyében végeztetett fegyelmi vizsgálatot.