Esőben pezsgőztek a Thatcher halálát ünneplők

Vágólapra másolva!
Néhány ezer ember demonstrált a londoni Trafalgar téren szombat este, hogy így fejezze ki megvetését az elhunyt Margaret Thatcher politikája és öröksége iránt. "A boszorkány halott!" - énekelték a tüntetők.
Vágólapra másolva!

Körülbelül háromezer ember gyűlt össze szombat este Londonban, hogy a Trafalgar téren tartott utcabállal megünnepelje a sokak által még mindig gyűlölt volt brit miniszterelnök, Margaret Thatcher hétfőn bekövetkezett halálát.

A hatóságok nagy erőkkel készültek a demonstrációra, és voltak is kisebb összetűzések a rendőröket egy intézkedésük közben "Thatcher fasisztáinak" nevező tüntetőkkel, de a rendezvény alapvetően békésen zajlott le. Összesen öt embert vettek őrizetbe rendzavarás miatt - derül ki a Guardian brit napilap internetes kiadásának tudósításából.

Az eső szinte végig zuhogott, így az egykori bányászokból és más munkásokból, valamint fiatalokból álló tömeg egy része időnként behúzódott a tér körüli kocsmákba. Eközben a rendőrök a térre vezető utakon végig kordonokat helyeztek el, ellentüntetők esetleges megjelenésétől tartva.

A demonstrálók közül sokan pezsgőt bontottak, csillagszórót gyújtottak és konfettit szórtak, amikor pedig a téren megjelent az elhunyt kormányfőt ábrázoló bábu, felhangzott a "Ding Dong! The Witch is Dead" (Ding Dong! A boszorkány halott) című dal is. (Ez a dal eredetileg az Óz, a csodák csodája című film egyik híres betétdala. Az iTunes online zenebolt brit értékesítési statisztikájában Thatcher halála után az első helyre ugrott.)

A 87 évesen elhunyt konzervatív párti kormányfő halálhíre ellentmondásos érzelmeket kavart. A Thatcher könyörtelen szigorral végigvitt gazdasági reformprogramját méltató megemlékezések mellett szerte az országban szerveztek ünnepségeket. Ezek azonban nemcsak Thatcher politikájának gyalázásáról szólnak, hanem a jelénlegi kormány megszorító intézkrései elleni tiltakozásról is.

A szombat esti demonstráció egyébként egy csaknem két évtizeddel ezelőtti kezdeményezésből ered. A Class War (Osztályharc) nevű, magát anarchistaként azonosító csoport 1994-ben meghirdette, hogy ha Margaret Thatcher meghal, a halálát követő első szombaton a Trafalgar téren "ünnepi gyűlést" tart. A Class War már rég nem létezik, az ötletet azonban több Facebook-csoport is felelevenítette.