Vágólapra másolva!
Ravasz trükknek minősítette és elutasította Észak-Korea vasárnap a tárgyalásokat szorgalmazó dél-koreai javaslatokat.
Vágólapra másolva!

A két Korea békés újraegyesítéséért felelős phenjani bizottság szóvivője a KCNA észak-koreai hírügynökségnek adott nyilatkozatában kijelentette: ha Dél-Korea valóban tárgyalásokat akar folytatni, akkor "előbb fel kellene hagynia konfrontációra törekvő magatartásával".

Pak Gun Hje dél-koreai elnök csütörtökön felajánlotta a szomszédos országnak a párbeszéd lehetőségét, és kijelentette, hogy "működésbe akarja hozni a bizalom építését szolgáló folyamatot" a koreai-félszigeten. Azt javasolta, hogy első lépésként tárgyaljanak a két Korea határán lévő, közösen üzemeltetett keszongi ipari park működésének újraindításáról. Ju Kil Dzse dél-koreai országegyesítési miniszter csütörtökön szintén felszólította Phenjant, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, és vitassák meg a 2004-ben felavatott közös ipari park helyzetének normalizálását.

Az észak-koreai szóvivő vasárnap alattomos és jelentéktelen gesztusnak nyilvánította Ju tárgyalási javaslatát, amelynek - megítélése szerint - az a valódi célja, hogy elleplezze az Észak lerohanására szőtt tervet. A párbeszéd felajánlása "egy ravasz trükk", hogy elrejtsék mögé Dél-Korea konfrontációs politikáját, és félrevezessék a közvéleményt abban, hogy ki a felelős a keszongi ipari park válságba taszításáért - hangoztatta az észak-koreai illetékes. Hozzátette, hogy a feszültség kiéleződéséért a szokásos éves közös hadgyakorlatát megtartó Dél-Korea és az Egyesült Államok felelős.

Phenjan hétfőn jelentette be, hogy kivonja a munkásokat a különleges gazdasági övezetből, és egyelőre nem vesz részt az ipari park működtetésében. Több mint 120 dél-koreai vállalatnak van telephelye a két Korea határától tíz kilométerre, észak-koreai területen lévő ipari parkban, amelyben nagyjából 53 ezer észak-koreai munkás dolgozik. A dél-koreai munkásokat már egy héttel korábban kitiltották Keszongból az észak-koreai hatóságok.

Számos szöuli elemző úgy véli, hogy Észak-Korea nem enyhít háborús retorikáján, amíg a dél-koreai-amerikai hadgyakorlat be nem fejeződik. Dél-Korea és az Egyesült Államok Foal Eagle fedőnevű közös hadgyakorlata március elején kezdődött, s április végéig tart Dél-Korea déli és keleti partjainál.