Vádat emeltek a bostoni merénylő két barátja ellen

Vágólapra másolva!
Dzsohar Carnajev kazah diáktársai akadályoztatták az igazságszolgáltatás munkáját.
Vágólapra másolva!

Az igazságszolgáltatás munkájának akadályoztatása miatt vádat emeltek az Egyesült Államokban az egyik feltételezett bostoni merénylő két kazah diáktársa ellen. Azamat Tazsajakov és Diasz Kadirbajev - mindketten 19 évesek - baráti viszonyban voltak Dzsohar Carnajevvel, a bostoni robbantás életben marad feltételezett elkövetőjével, együtt jártak vele a dartmouthi egyetemre. Mindkettejüket két héttel a bostoni maraton célegyenesében április 15-én elkövetett kettős robbantás után vették őrizetbe.

A bostoni merényletet a vád szerint a 19 éves Dzsohar Carnajev és bátyja, a 26 éves Tamerlan Carnajev hajtotta végre, a robbantásban, három ember meghalt és több mint 260-an megsebesültek. Az idősebbik fivér néhány nappal később, a rendőrökkel vívott tűzharcban halálosan, az ifjabbik pedig súlyosan megsebesült.

Az ügyészség szerint Tazsajakov és Kadirbajev a robbantás után Dartmouthban behatolt a merénylettel vádolt csecsen kollégiumi szobájába, és több tárgyat elvitt, köztük Carnajev laptopját, valamint egy petárdákat tartalmazó hátizsákot. Az utóbbi tárgyat a hatóságok később egy szemétlerakón találták meg.

A két kazah diákot az igazságszolgáltatás akadályoztatására való szövetkezéssel vádolják. A vádirat szerint miután a Szövetségi Nyomozó Iroda közzétette a két merénylő fényképét, Kadirbajev üzenetet kapott Dzsohar Carnajevtól, hogy "menjen be a szobájába, és vigye el az ott talált dolgokat". Kadirbajev ügyvédje szerint védencének fogalma sem volt róla, hogy bizonyítékokat tüntet el. Elmarasztaló ítélet esetén akár húsz év börtönnel sújthatják a két kazah diákot.

Cikkeinket a bostoni merényletről itt olvashatja.